joi, 13 martie 2014

Eveniment de importanţă istorică în 2016: Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe din toată lumea se va întruni la Constantinopole




În perioada 6-9 martie 2014, la Constantinopole (Istanbul), s-au reunit în Sinaxă Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe Autocefale pentru a decide organizarea unui Sfânt şi Mare Sinod al Bisericii Ortodoxe. Un proces canonic, organizatoric şi nu în ultimul rând, duhovnicesc se apropie de finalizare şi probabil că va dărui comunităţii creştine ortodoxe internaţionale un eveniment istoric deosebit de important – un Sfânt şi Mare Sinod al Bisericii Ortodoxe din toată lumea a cărui întrunire a fost stabilită pentru anul 2016 d.Hr. 

În umbra discursurilor oficiale şi a manifestărilor liturgice prilejuite de Sinaxa de la Constantinopole se poate afla preocuparea tot mai accentuată a liderilor Bisericilor Ortodoxe Autocefale de a reaşeza Ortodoxia într-o relaţie duhovnicească actualizată cu lumea contemporană. Se resimte necesitatea unui important efort de voinţă din partea ierarhiei Bisericii Ortodoxe de a reface, înainte de toate, unitatea Bisericii care este afectată în multe situaţii de filetism – aşezarea intereselor naţionale, particulare deasupra învăţăturii lui Hristos şi a mărturisirii credinţei. 

În discursul de bun venit, Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, a trasat principalele direcţii de acţiune care trebuie să fie asumate imediat şi urgent de ierarhia Bisericii Ortodoxe: 

„În vremurile critice pe care le străbatem, aceste schimbări (istorice n.n.) sunt cu deosebire vădite în regiunile geografice în care Biserica Creştină s-a născut, s-a maturizat şi a înflorit, mai exact în vechile Patriarhii ale Sfintei noastre Biserici Ortodoxe. Aici, cel mai adesea în numele religiei, predomină violenţa, iar cei care cred în Hristos, indiferent de identitatea confesională, sunt ameninţaţi. Urmărim cu mare tristeţe şi îngrijorare persecuţiile creştinilor, distrugerea şi pângărirea sfintelor biserici, răpirea şi asasinarea clericilor şi monahilor, ba chiar şi a ierarhilor, aşa precum sunt cei de multă vreme răpiţi, Mitropolitul Pavel de Alep al vechii Patriarhii a Antiohiei şi Yuhanna Ibrahim al Bisericii Siriene Iacobite, despre care nu mai ştim nimic. 

Suntem chemaţi să ne ridicăm vocea în semn de protest faţă de acest fenomen care ameninţă însăşi existenţa Bisericilor Ortodoxe, dar nu ca indivizi sau Biserici isolate, ci ca una şi unită Biserică Ortodoxă din toată lumea... (articol integral AICI)

Niciun comentariu: