luni, 24 martie 2014

Declaraţia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse - Împotriva vărsărilor de sânge, dar fără condamnarea intervenţiei militare a trupelor lui Putin



În şedinţa din 19 martie 2014, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a adoptat o Declaraţie în legătură cu situaţia din Ucraina. Influenţa deosebit de puternică pe care o are Patriarhia Moscovei în viaţa socială şi politică a Federaţiei Ruse, cât şi faptul că în conflictul ruso-ucrainean sunt implicate două naţiuni în majoritate creştin-ortodoxe, conferă acestei declaraţii valoarea unei poziţionări oficiale a ierarhiei bisericeşti ortodoxe ruse în raport cu criza din Ucraina şi Crimeea.
Câteva fragmente din textul Declaraţiei:
Adunaţi la şedinţa Sfântului Sinod, din nou ne adresăm către scumpa inimii noastre Ucraină şi mărturisim faptul că Biserica Ortodoxă a Ucrainei în permanenţă a chemat şi cheamă la pace şi rugăciuni, fără a se identifica (spre deosebire de un şir de alte organizaţii religioase) cu una din părţi ale confruntării politice. (...) În aceasta constă caracterul ei unic al slujirii sociale, deoarece în Ucraina locuiesc oameni care aparţin la diverse comunităţi etnice, lingvistice şi culturale, având diverse opinii politice. Unii sunt preocupaţi de integrarea maximă în structurile politice, create de statele occidentale. Alţii, din contra, doresc dezvoltarea relaţiilor cu popoarele Rusiei istorice, păstrarea culturii lor autohtone. (...) Biserica, fiind de asupra acestor divergenţe, nu se poate identifica doar cu un singur punct de vedere.
Din contra, Biserica Ortodoxă canonică, care păstrează unitatea cu întreaga Ortodoxie, este unica putere, care în numele păstrării păcii civile poate împăca şi uni oamenii, ce împărtăşesc concepţii diametral opuse. Misiunea Bisericii, datoria sfântă a tuturor copiilor ei e să tindă spre pace pe pământul popoarelor Sfintei Rusii, să cheme la refuzul limbajului urii şi al vrajbei. Indiferent de cele întâmplate în domeniul relaţiilor interstatale, de dezvoltarea contradicţiilor politice – unitatea credinţei şi frăţia oamenilor, care au ieşit din aceeaşi cristelniţă a botezului, nu poate fi eliminată din trecut. Credem că nu va fi eliminată şi din viitorul nostru comun, în care popoarele frăţeşti belarus, rus, ucrainean şi alte popoare trebuie să vieţuiască în pace, dragoste şi solidaritate.
Biserica Ortodoxă Rusă a chemat de nenumărate ori la inadmisibilitatea violenţei, vărsărilor de sânge şi luptelor fratricide pe pământul Ucrainei. Din păcate, nu s-a putut de evitat evenimentele tragice: au murit oameni, mulţi au avut de suferit. De aceea chemăm azi din nou şi din nou pe toţi, cărora le este drag poporul ucrainean şi pacea în Ucraina: violenţa nu trebuie să se mai repete. (...) Este important să fim fideli fundamentului de valori, făurit de Evanghelia lui Hristos şi să înfăptuim eterna lege a lui Dumnezeu nu doar în viaţa noastră privată, dar şi în viaţa popoarelor noastre, în relaţiile dintre ele, care trebuie să rămână frăţeşti chiar şi în vremurile de încercări grele. Fie ca judecata lui Dumnezeu care se înfăptuieşte în istorie asupra fiecărui om şi şi a fiecărui popor, să ne arate truditori destoinici în via lui Hristos, credincioşi adevărului Său şi făcători ai faptelor dragostei Lui.
Limbajul elegant, diplomatic şi nu în ultimul rând, duhovnicesc folosit în redactarea Declarației Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse poartă cu sine un mesaj complex care se adresează mai multor destinatari. 

(articol integral AICI)
x

Niciun comentariu: