joi, 21 octombrie 2010

Alianţa pentru Statul de Drept solicită Comisarului pentru Drepturile Omului al Comisiei Europene să analizeze cazul stenogramelor în Dosarul Vîntu

Sursa: HotNews

Alianta pentru Statul de Drept sustine ca dezvaluirea de catre Parchet in media a discutiilor telefonice purtate de persoane particulare, fara legatura cu fapta penala, constituie o ilegalitate, aducand atingere dreptului la viata privata, precum si a dreptului la imagine a persoanei.

Intr-un comunicat, Alianta pentru Statul de Drept (formata din Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia Pro Democratia, Centrul de Resurse Juridice si Transparency International Romania) precizeaza ca astfel de interceptari se arhiveaza la sediul parchetului, urmand a fi distruse la solutionarea definitiva a cauzei.

"Publicarea stenogramelor pune in evidenta interventia inacceptabila a unor patroni de media in activitatea jurnalistica afectand libertatea de expresie si dreptul publicului la informare corecta, ambele garantate de Constitutie", se arata in comunicat, unde se subliniaza ca "nu se folosesc drept pretext dosare penale in lucru ori la instanta pentru ca, prin intermediul lor, sa poata fi lovite, pe criterii de moralitate, si alte persoane".

"A pastra inregistrarea, a face transcrierea, a strecura in spatiul public discutiile care reliefeaza opiniile si actiunile politice (chiar imorale fiind) ale unor persoane este exemplul de manual de pervertire politica a institutiilor statului. Aceste instrumente sunt folosite si in alte cazuri, fiind afectat principiul libertatilor constitutionale, indiferent de subiectii la care se face referire, prin utilizarea abuziva a parghiilor de putere', se mai arata in comunicatul de presa.

Alianta pentru Statul de Drept atrage atentia parlamentarilor si factorilor de decizie in aprobarea Strategiei nationale de securitate ca publicarea stenogramelor nu poate fi invocata ca argument care sa justifice mentinerea campaniilor media ca vulnerabilitate la adresa sigurantei nationale, fapt care constituie deja o plangere adresata Comisiei de petitii a Parlamentului European.

"O ironie a situatiei este aceea ca, chiar prin sprijinul presei, Strategia de securitate nationala ar putea sa treaca acum de Parlament, desi parea blocata. Codul de procedura penala este strict, nu are nuante, nu are a bucura opinia publica, nu da sentinte morale, ci are rolul de a asigura cadrul de infaptuire a justitiei in conditii de constitutionalitate si legalitate. In schimb, controlul de moralitate ar trebui facut constant de catre organizatiile civice, asociatii ale juristilor si asociatiile profesionale de jurnalisti, indiferent de care trust media este vorba si indiferent de partidul de guvernamant. Pentru ca un caine de paza autentic nu poate fi astazi lup si maine pechinez, in functie de circumstante", precizeaza Alianta.

"Constatam ca Romania se afla in delicata pozitie de a nu mai respecta criteriile politice de la Copenhaga, constatare bazata pe probele produse chiar de catre autoritatile statului si de inactiunea institutiilor care au fost create cu rolul de garant. Solicitam Comisarului pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei sa ia in analiza acest studiu de caz si sa emita un punct de vedere din perspectiva conventiilor Consiliului, referitor la cenzura presei, proiectul Strategiei de nationale de securitate si cu privire la functionarea institutiilor judiciare din Romania", se mai arata in comunicatul de presa.

Un comentariu:

Vaticanul si Inchizitia Mileniului III spunea...

Eveniment editorial: insidevatican.blogspot.com