sâmbătă, 16 martie 2013

Reforma constituțională – vom avea oportunitatea să alegem între Republică și Monarhia Constituțională?

Vă ofer un articol pe care l-am publicat pentru ORA DE DOLJ. Lectură cu folos!


Reforma constituțională – vom avea oportunitatea să alegem între Republică și Monarhia Constituțională?

Forumul Constituțional dă semne că va începe cu putere dezbaterile publice cu privire la reforma constituțională. În lista de probleme pe care cetățenii români, reprezentanții societății civile și specialiștii în drept constituțional sunt chemați să le dezbată, se regăsește și chestiunea formei de guvernământ. Constituția actuală prevede la articolul 152 că forma republicană de guvernământ nu poate forma obiectul revizuirii. Legiuitorul care a gândit Constituția României din 1991, revizuită prin referendum în 2003, a fost puternic influențat de dorințele clasei politice conducătoare la acel moment de a nu permite reîntoarcerea țării pe făgașul firesc al istoriei, prin restaurarea Monarhiei Constituționale lichidată de puterea comunistă la 30 decembrie 1947, atunci când Regele Mihai I a fost silit să abdice.

Casa Regală a României, Majestățile Lor Regele Mihai și Regina Ana, iar dintre ceilalți membri ai familiei regale, cu precădere Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta și Alteța Sa Regală Principele Radu al României au devenit pentru români expresia unei forțe reformatoare și progresiste tot mai puternice. Faptul că Majestatea Sa Regele Mihai I al României este personalitatea politică cea mai iubită de români dovedește că simpatia pentru Monarhia Constituțională este tot mai mare.

Totuși, cine se opune restaurării Monarhiei Constituționale și renunțării la această bolnavă republică în care mentalitățile nomenclaturisto-securiste au format un melanj nociv cu metehnele capitalismului sălbatic? (articol integral AICI)

Niciun comentariu: