marți, 5 martie 2013

Forumul Constituțional - suntem pregătiți să participăm la reforma constituțională?

Vă ofer spre lectură un articol pe care l-am publicat în Ziare.com Lectură cu folos!

Forumul Constituțional - suntem pregătiți să participăm la reforma constituțională?


Comisia pentru revizuirea Constitutiei l-a desemnat coordonator al Forumului Constitutional pe analistul politic conf. univ. dr. Cristian Pirvulescu. 

In viziunea lui Cristian Pirvulescu, Forumul Constitutional se constituie ca un cadru propice pentru "o dezbatere democratica larga, care sa se desfasoare pe trei axe: o axa teritoriala, care sa presupuna forurile locale, judetene, regionale si nationale, o axa tematica - sa permita specialistilor si organizatiilor de diferite profiluri sa se manifeste, de exemplu, un forum ecologist, un forum legat de problemele serviciilor sociale si economice si a treia axa, o axa academica - care sa permita specialistilor in drept constitutional si in stiinte sociale sa se pronunte in acest domeniu.

In final, forumul constitutional va facilita aceste dezbateri, va elabora un raport pe care il va pune la dispozitia Comsiei Raportul final va fi o sintetizare a propunerilor care au venit din partea forumurilor teritoriale, a forumurilor tematice si a specialistilor in drept constitutional."

La activitatile Forumului Constitutional pot participa atat organizatii neguvernamentale si sindicate, cat si persoane fizice - specialisti in domeniu sau simpli cetateni.

Echipa care va coordona activitatea Forumului este constituita din voluntari, iar cheltuielile de organizare vor fi asigurate din sponsorizari sau prin contributia autoritatilor locale.

Dincolo de aceste aspecte programatice si tehnice, ramane intrebarea daca cetatenii romani sunt pregatiti si, mai ales, dornici sa se implice in reforma constitutionala. Istoria relativ recenta a "reformelor" constitutionale este trista... (articol integral AICI)

Niciun comentariu: