vineri, 8 martie 2013

Criza politică de la Chișinău între marele joc geopolitic și neputințele politicienilor moldoveni


Vă ofer spre lectură un articol pe care l-am publicat pentru VOCEA RUSIEI. Lectură cu folos!



Criza politică de la Chișinău între marele joc geopolitic și neputințele politicienilor moldoveni

Republica Moldova, fosta provincie românească Basarabia, se află la intersecția unor mari interese geopolitice. România, Uniunea Europeană, Federația Rusă, Ucraina și nu în ultimul rând, Statele Unite ale Americii, au interese diverse și uneori radical diferite în zonă.
Dincolo de exagerările propagandistice, actuala criză politică de la Chișinău este pe de o parte, rezultatul acestui conflict de interese, iar pe de altă parte, expresia neputinței politicienilor moldoveni pro-europeni de a-și asuma în comportament și practica politică anumite exigențe ale democrației, precum transparența decizională, combaterea corupției, controlul parlamentar al serviciilor secrete, independența justiției etc.

În marele joc geopolitic, partidele politice din Republica Moldova s-au implicat, firesc, în susținerea uneia sau alteia dintre forțele statele externe care doresc să dețină regiunea în sfera lor de influență. Situația complexă și complicată a generat, paradoxal, pentru clasa politică moldovenească oportunitatea de a transforma Republica Moldova într-o ”zonă tampon” unde interesele Uniunii Europene și SUA puteau fi armonizate cu cele ale Federației Ruse. Excesele comise de unii politicieni moldoveni, de obicei prin declarații rusofobe, în susținerea Uniunii Europene, chiar și atunci când nu se cerea și nu era necesar acest lucru, au provocat răcirea relațiilor cu Federația Rusă.

Precaritatea susținerii financiare și politice oferite de România și de Uniunea Europeană, ineficiența cu care guvernele Filat I și II au gestionat relația cu Uniunea Europeană, inclusiv sub aspect financiar și mai ales, dorința nestăpânită a unora dintre politicienii și oamenii de afaceri moldoveni de a obține cât mai rapid, indiferent de metodă, controlul discreționar asupra resurselor statului și a beneficiilor generate de relațiile economice privilegiate cu Uniunea Europeană au provocat o degradare accelerată atât a sistemului democratic, cât și a economiei din Republica Moldova. Forțele pro-europene au ales un moment teribil de nepotrivit pentru a începe lupta internă pentru... (articol integral AICI)

Niciun comentariu: