vineri, 3 februarie 2012

CEDO, sindicalismul preoțesc și nevoia de responsabilitate în Biserică

Vă ofer spre lectură un editorial pe care l-am publicat în comunitatea media Ziare.com despre controversata decizie a CEDO de a recunoaște existența sindicatului preoțesc "Păstorul cel bun". Vă doresc lectură cu folos.




CEDO, sindicalismul preoțesc și nevoia de responsabilitate 
în Biserică

Statul roman a fost obligat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) sa recunoasca Sindicatul "Pastorul cel Bun", infiintat in 2008 de un grup de preoti din Mitropolia Olteniei, o decizie care poate influenta grav relatia dintre romanii ortodocsi si propria Biserica Ortodoxa, precum si "status quo"-ul ierarhiei bisericesti.
Miscarile post-decembriste cu iz reformator din BOR isi pot revendica originea in Grupul de Reflectie pentru Innoirea Bisericii, infiintat in ianuarie 1990, grup din care faceau parte PC Protosinghel Daniel Ciobotea, ca presedinte, Arhimandritul Bartolomeu Anania, Pr. Prof. Dr. Constantin Galeriu, Pr. Prof. Dr. Dumitru Staniloae, Pr. Constantin Voicescu, ieromonahul Iustin Marchis, precum si cativa credinciosi mireni: Sorin Dumitrescu, Horia Bernea, Teodor Baconschi.

La scurt timp dupa infiintarea grupului, Patriarhul Teoctist se retrage temporar din scaunul patriarhal, iar in Sinodul Bisericii... articolul integral AICI

Niciun comentariu: