sâmbătă, 17 noiembrie 2012

Romania, criza bugetului Uniunii Europene si dreptul de veto


Romania, criza bugetului Uniunii Europene si dreptul de veto


Romania va fi reprezentata de presedintele Traian Basescu la viitoarea reuniune a Consiliului European, care va incerca sa adopte bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020. Prim-ministrul Victor Ponta a acceptat sa respecte prevederile constitutionale, recunoscand prerogativa presedintelui de a reprezenta statul roman in relatiile de inalt nivel cu Uniunea Europeana. S-a evitat astfel o noua criza, ce ar fi adus Romaniei grave prejudicii de imagine.

Totusi, situatia nu este calma. Cei doi principali actori ai vietii politice romanesti au declansat un razboi al declaratiilor cu privire la pozitia pe care trebuie sa o sustina Romania la Consiliul European.

Victor Ponta este adeptul utilizarii dreptului de "veto", altfel spus, respingerea proiectului de buget unional.

Reducerea fondurilor alocate pentru politicile unionale, cum ar fi politica agricola comuna si politica de coeziune, afecteaza grav Romania, care va primi mai putini bani europeni, conform proiectului de buget propus de Van Rompuy, presedintele Consiliului European. Pozitia lui Victor Ponta este asemanatoare cu a premierului francez, Jean-Marc Ayrault, care a declarat ca... (articol integral AICI)

Niciun comentariu: