marți, 22 noiembrie 2011

Săptămâna în Oltenia - Oltenia celor rătăciți

Vă ofer spre lectură primul meu editorial publicat în periodicul regional SĂPTĂMÂNA ÎN OLTENIA, coordonat de prietenul meu, jurnalistul Mihai Firică. Lectură cu folos!



Oltenia celor rătăciți


Orgoliul local, acest sentiment care aprinde în noi flacăra unei iubiri necondiționate pentru ținuturile natale, ne-ar îndemna să descriem Oltenia ca fiind un teritoriu al prosperității materiale și spirituale. Galeria nemuritorilor olteni – Mihai Viteazul, Tudor Vladimirescu, Nicolae Bălcescu, Constantin Brâncuși, Ecaterina Teodoroiu, Nicolae Titulescu, Eugen Ionescu, Marin Sorescu și alte câteva sute de personalități dăruite istoriei neamului de Oltenia – ar reprezenta garanția de netăgăduit că noi, oltenii de astăzi, purtăm o zestre genetică și sufletească deosebită ce ar constitui un fel de argument suprem că  suntem chemați la fapte mărețe, eroice.

Din nefericire, în anul de grație 2011 de la Hristos, discursul în cheie naționalistă nu mai are valoare ideologică, fiind golit de puterile lui altă dată creatoare, inclusiv lipsit de minima moralia globalismului european care ne cere să învățăm a trăi în Casa Comună a popoarelor europene, căci mai important decât sentimentul național se spune că este Ideea Europeană, așa cum proclamă nevăzuții arhitecți ai problematicului proiect încă numit Uniunea Europeană. Lăsând deocamdată în uitare Europa și ale ei probleme, mai spunem că naționalismul nu mai are nici măcar forța demagogică de a pune sub preș mizeria vieții noastre revărsată din creuzetul mahalalei numită România, bântuită de sărăcie, corupție, minciună și ignoranță.


Ce mai reprezintă Oltenia, altceva decât un ținut de o rară frumusețe geogrfică și cu o istorie cu care oricine din această lume s-ar mândri? Dacă facem apel la cenușiul sec al statisticilor, vom afla înainte de toate că județele Olteniei sunt bântuite de șomaj. La 31 octombrie 2011, șomajul în Oltenia înregistra următoarele procente din forța de muncă activă: Dolj - 8,55%, Mehedinti - 9,37%, Gorj - 7,45%, Olt - 6,54, Vâlcea - 4.65%. Conform statisticilor oficiale, Mehedinți, Dolj și Gorj se numără printre județele cu cea mai mare rată a șomajului din România, cu mult peste rata națională de 4,93%.

Alături de șomaj, Oltenia este afectată grav de falimente, în primele șase luni ale anului 2011 statisticile fiind descurajatoare, în ciuda faptului că la nivel național cursul falimentelor este descendent. Astfel, județul Dolj înregistra pentru această perioadă un număr de 935 de falimente, plasându-se pe locul doi după București, cu 1.413 falimente. Celelalte județe ale regiunii noastre au înregistrat cifre deloc liniștitoare: Vâlcea – 165 falimente, Mehedinti – 109, Olt – 68, Gorj – 61. Regiunea Olteniei sau altfel numită Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest înregistrează un procent de 11,58% din totalul falimentelor la nivel național, ocupând locul patru în clasamentul regiunilor de dezvoltare.

Alături de șomaj și falimente, Oltenia noastră este siluită și de fantomele corupției și violenței. Să ne reamintim doar trei celebre scandaluri de corupție: fostul primar al orașului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău a executat doi ani de închisoare pentru fapte de corupție și a fost recent eliberat condiționat, primarul orașului Craiova, Antonie Solomon a fost reținut în arest preventiv câteva luni, în 2010, fiind încă inculpat într-un dosar de corupție, beneficiind însă de prezumția de nevinovăție, iar deputatul independent de Gorj Dan Ilie Morega a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru trafic de influență și instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice. Să adăugăm și faptul că orașul Craiova are trista faimă de capitală regională a interlopilor și că în liceele oltene violența este la ea acasă.

Oltenia noastră este rătăcită, batjocorită, jefuită. Mândria de a fi oltean pălește în fața unei realități hâde și bolnave și treptat, Oltenia devenind treptat, parafrazândul zicerea despre Craiova a maestrului Tudor Gheorghe, locul de unde trebuie să fugi cât mai departe. Unde s-au rătăcit oltenii?

Niciun comentariu: