miercuri, 6 februarie 2013

Blogurile Adevărul.ro - Despre ofensiva anti-BOR

Vă ofer spre lectură un articol pe care l-am publicat pe Blogurile Adevărul. Lectură cu folos!
 

Ofensiva anti-BOR între superficialitatea politicianistă a ”contestatarilor de serviciu” și autosuficiența arogantă a comunicatorilor administrației bisericești

Vă fac o mărturisire, anume că sunt de acord cu una dintre afirmațiile făcute de colegii din organizațiile neguvernamentale care au semnat scrisoarea deschisă inițiată de Asociația Secular-Umanistă din România, prin care se cere stoparea finanțării cultelor de la bugetul de stat: Sănătatea, Educația și Cercetarea sunt domenii prioritare pentru societatea românească. Într-adevăr, banii alocați de la bugetul statului pentru aceste domenii esențiale pentru sănătatea trupului și a minții națiunii române sunt puțini și foarte prost administrați. Câtă vreme corupția, nepotismul politic, erorile grave de management și sfidarea legii vor guverna instituțiile publice cu activitate în aceste domenii, vom avea spitale infecte, școli în paragină și zero cercetare științifică.
 
Susținerea pe care o acord demersului colegilor mei din societatea civilă se oprește însă, aici. Sunt absolut surprins să descopăr că persoane cu o bogată experiență în activitatea civică au acceptat să vină ”pe piață” cu un text autointitulat ”scrisoare deschisă” grav afectat de superficialitate, politicianism și lipsă de obiectivitate. Să analizăm frazele care se vor a fi ”argumentele decisive” în favoarea stopării finanțării cultelor de la bugetul de stat: „Este anormal ca într-un stat laic sute de milioane de euro din bugetele autorităților de stat, centrale și locale, să fie deturnate de la nevoile reale ale țării spre beneficiul cultelor religioase. Acestea sunt organizații private și trebuie să se autofinanțeze din contribuțiile voluntare ale credincioșilor.”
 
O astfel de înșiruire de afirmații poate fi îngăduită, fără a fi crezută ca adevărată, în discursul unui politician mioritic mediocru aflat în campanie electorală și disperată căutare de voturi. Însă atunci când vine din partea unui grup de lideri ai societății civile, formatori de opinie, simți o profundă dezamăgire. Te întrebi: a pătruns politicianismul și în rândul celor care militează pentru libertățile civile?
 
În ”scrisoarea deschisă” se vorbește despre statul laic, însă se uită ”micul amănunt” că... (articol integral AICI)

Niciun comentariu: