marți, 10 mai 2016

Gânduri la Ziua de 10 Mai


Sunt credincios adevărului dureros, rostit spre folosul mântuirii. Sunt credincios cuvântului MS Regele Mihai I care m-a onorat cu "Medalia Regele Mihai pentru Loialitate" tocmai pentru că "în activitatea misionară și jurnalistică am pus pe primul loc adevărul și echitatea socială", așa cum stă scris în brevetul de decorare. În numele acestui adevăr, al credinței mele și al loialității mele față de Casa Regală a României, afirm că Mișcarea Monarhistă din România se află în impas, la marginea unui drum care duce spre o criză de identitate.
* * * 
"Personalitatea care marchează societatea și istoria țării ei nu este providențială numai prin calitățile profesionale, ci și prin două alte ingrediente sine qua non: o viziune (ceea ce nu are nimic de a face cu programul administra­tiv de guvernare) și altruismul responsabil, care trebuie să exceadă interesele de partid, de grup sau personale. Iscusința fără orizont, fără ideal, rămâne un exercițiu sterp de "masaj al eului", care poate crea școală de abilitate politică, dar nu va da bunăstare și demnitate, statornicie și libertate, națiunii."  ("România - O viziune pe 30 de ani", A.S.R. Principesa Margareta a României, A.S.R. Principele Radu al României, Palatul Elisabeta, 1 ianuarie 2007)
Am așezat la începutul acestor rânduri un scurt fragment dintr-un document pe care îl consider programatic și de o importanță esențială pentru Mișcarea Monarhistă din România. "Viziunea pe 30 de ani" - concepută și proclamată acum nouă ani, sub semnătura A.S.R. Principesa Moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei României și a A.S.R. Principele Radu al României -reprezintă o sinteză de principii și valori pe care orice monarhist sincer și loial este chemat să le recunoască, să le respecte și să le dea viață. 
În trecerea timpului, Casa Regală a României și membrii Familiei Regale s-au străduit să respecte aceste principii și să le promoveze în comunitatea românească. Rezultatul principal al efortului, uneori supraomenesc, făcut de Casa Regală în susținerea acestui demers - concretizat în numeroase proiecte și activități diplomatice, culturale, filantropice și de educație realizate în beneficiul românilor și mai ales, al copiilor și tinerilor noștri - a fost acela de a aduce alături de ideea monarhistă aproape o treime dintre românii cu drept de vot. Cu aproximativ doi-trei ani în urmă, am trăit chiar speranța că în societatea românească se va declanșa o forță de simpatie și de entuziasm pro-monarhist suficient de puternică pentru a obliga, a determina clasa politică să-și asume o dezbatere publică și cu precădere legală, prin organizarea unui referendum, pe tema formei de guvernământ a Monarhiei Constituționale.
Speranța că România va redeveni curând Regat și Monarhie Constituțională a fost însă deocamdată risipită, atât de numeroasele atacuri, mai mult sau mai puțin oculte, instrumentate împotriva Casei Regale și a membrilor Familiei Regale de forțele potrivnice Restaurației, cât și de unele slăbiciuni de natură umană sau organizațională din interiorul Familiei Regale și al Mișcării Monarhiste. 
Deși respectul pentru persoana MS Regele Mihai I al României este imens și desăvârșit în rândul majorității românilor, deși Monarhia Constituțională este considerată o alternativă viabilă pentru reformarea statului român, deși există mii de monarhiști activi și probabil sute de mii de simpatizanți,în România nu poate fi deocamdată identificată o Mișcare Monarhistă unitară, disciplinată, coerentă, eficientă, bine coordonată și mai ales, ferită de prezența unor persoane pentru care a fi monarhist este mai mult o chestiune de paradă, o "modă", un "trend", oportunitate de a te afișa pe la diferitele evenimente monarhiste și eventual, de a-ți satisface oarecare orgolii sau interese personale. (articol integral ActiveNews)

Niciun comentariu: