luni, 15 aprilie 2013

Şi, totuşi, Diavolul are „martirii” săi


În articolul tovărășiei sale publicat pe blogul Adevărul și intitulat ”Și, totuși, ilegaliștii comuniști credeau într-un ideal”, ex-propagandistul comunist Ion Cristoiu ne ispitește să acceptăm că un ilegalist al mișcării comuniste din România interbelică poate fi ”personajul unei capodopere literare sau cinematografice”. Da, suntem de acord, în felul nostru, cu tovarășul Ion Cristoiu.

Ideologia comunistă, Partidul Comunist, ilegaliștii, activiștii și Secretarul General formează un sistem criminal – dictatura comunistă care, alături de nazism și fascism, rămâne o supremă pervertire a libertății și demnității umane. În acest sens și nu altfel, acceptăm că se poate scrie o carte, se poate realiza un film despre înfiorătorul experiment de inginerie socială care a fost comunismul românesc. De aceea, îi oferim lui Ion Cristoiu câteva dintre biografiile de ilegaliști și militanți comuniști cuprinse în Raportul comisiei prezindenţiale pentru analiza dictaturii comuniste din România cu speranța că tov. Cristoiu va afla resursele necesare pentru a finanța un documentar tv sau (de ce nu?) un film artistic în serial despre crimele comise de acești indivizi și regimul comunist pe care l-au slujit.

* * *

Augustin Alexa (n. 1911). Ilegalist, muncitor CFR la Cluj, ministrul Transporturilor (1951-1953), membru al CC al PMR/PCR (1948-1974), procuror general al RPR/RSR (1953-1973). În 1953 primeşte gradul de prim consilier juridic de stat, asimilat cu gradul de general-locotenent, direct implicat în toate marile anchete şi procese ale perioadei. Putem spune că prin poziţia pe care a deţinut-o a fost un ”Vîşinski al României”.

Iosif Ardeleanu (Döme Adler) (n. 1909). Ilegalist transilvănean, căsătorit cu Clara Turcu (director în Ministerul de Externe în mandatul Anei Pauker), Ardeleanu a fost şeful cenzurii (Direcţia Generală a Presei şi Tipăriturilor, 1951-1973). A devenit proverbial pentru obtuzitatea, intoleranţa şi dogmatismul său. Alături de Valter Roman, Nicolae Goldberger, Aurel Mălnăşan şi Wilhelm Einhorn, a fost direct implicat în acţiunea de investigare şi supraveghere a guvernului legal al Ungariei condus de Imre Nagy în timpul „azilului politic” de la Snagov (1956-1958).

Emil Bodnăraş (1904-1976). Născut dintr-un tată ucrainean şi o mamă de origine germană. Una dintre cele mai complicate personalităţi ale comunismului românesc. Ofiţer de carieră, el a devenit spion sovietic şi a fugit în Uniunea Sovietică. S-a întors în România la mijlocul anilor 1930 şi a îndeplinit diferite misiuni speciale pentru spionajul militar sovietic. Prins din întâmplare, Bodnăraş a fost condamnat la 10 ani de închisoare. În închisorile de la Doftana şi Caransebeş, el a devenit un prieten de încredere al lui... (articol integral AICI)

Niciun comentariu: