duminică, 15 august 2010

Ce înseamnă pelerinajul pentru unii "creştini" români


Ştire REALITATEA TV (preluată de mai multe instituţii de presă): Pelerinii au făcut grătare şi au dansat pe manele în faţa mănăstirilor. Orice prilej este bun pentru români ca să se distreze. Aproape 2.000 de credincioşi au rămas peste noapte lângă zidurile Mănăstirii Curtea de Argeş, pentru a participa în această dimineaţă la slujbă. Înainte de a trece prin faţa raclei cu moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia o parte dintre pelerini au încins grătarele, au băut şi au dansat. La fel s-a întâmplat şi în apropierea Mănăstirii Tismana din judeţul Gorj.


Oamenii nu văd nimic rău în a sărbătorii lângă zidurile mănăstirii. "Aşa este petrecerea la noi, fiesta. Înainte de slujbă, înainte de slujba facem grătar, mâncăm, bem şi mergem acasă", spune un petrecăreţ. Şi lângă Mănăstirea Tismana din Gorj a fost muzică şi băutură din belşug. În timp ce o parte dintre pelerini ascultau cu pioşenie slujba soborului de preoţi, la câteva sute de metri, se auzeau manelele ascultate la volum maxim. "În fiecare an venim. Facem un grătar. E cea mai mare plăcere. Şi dimineaţa la slujbă ca pelerini, pentru asta venim." Distracţia a durat până spre dimineaţă. Nu au lipsit horele încinse chiar în mijlocul drumului.

* * *

Ce fel de creştini mai suntem? Astăzi am prăznuit Adormirea Maicii Domnului. Fecioara Maria se naşte în ceruri, în braţele Fiului ei, Mântuitorul nostru Iisus Hristos. 15 August este o zi de rugăciune la Sfânta Liturghie, de faptă bună spre folosul săracilor, bolnavilor, văduvelor şi orfanilor. 15 August este ziua lacrimilor noastre. Lacrimi de tristeţe, căci Maica noastră pleacă din această lume. Lacrimi de bucurie, căci azi am dobândit o rugătoare nebiruită. Hristos, Fiul lui Dumnezeu, ascultă rugăciunile Maicii Sale şi noi, creştinii ne rugăm Fecioarei Maria să poarte către Fiul ei, rugăciunile noastre.



15 August nu este o zi de petrecere, de chef, de onomastică. Bucuria acestei zile este una duhovnicească, nu lumească. Să mergi în pelerinaj, la mânăstire şi să întinzi grătare, nu poate fi un gest creştinesc. Să risipeşti cântarea Sfintei Liturghii cu lamentările păgâne ale maneliştilor este un gest de blasfemie. 


Nu înţeleg cum stareţii îngăduie asemenea slujiri idoleşti pe lângă zidurile mânăstirilor. Păgânii trebuie fie creştinaţi, fie izgoniţi. Nu putem accepta slujirea idolească pentru stăpânul acestei lumi, îngerul cel răzvrătit, necurat şi mincinos. Românii care au pângărit praznicul Adormirii Maicii Domnului nu sunt creştini. Sunt doar nişte mincinoase cifre statistice în procentul celor care se declară creştini la recensământ, dar sunt păgâni în viaţa lor de zi cu zi.

Preasfântă, Preacurată, Preabinecuvântată, slăvită Stăpâna noastră, de Dumnezeu Născătoare şi Pururea Fecioară Maria, iartă-ne...


Tropar (Glasul 1)

Întru naştere fecioria ai păzit,
Întru adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare. 
Sculatu-te-ai la viaţă, fiind Maica Vieţii,
Şi cu rugăciunile tale, izbăveşti din moarte sufletele noastre. 

Condac (Glasul 2)

Pe Născătoarea de Dumnezeu, cea întru rugăciuni neadormită şi întru folosinţe de nădejde neschimbată
Mormântul şi moartea nu au ţinut-o. 
Căci, ca pe Maica Vieţii, la viaţă a mutat-o 
Cel ce S-a sălăşluit în pântecele ei cel pururea fecioresc.

Niciun comentariu: