luni, 17 februarie 2014

Fuga Iuliei de lume - câteva gânduri



În zgomotul scandalului în care s-a transformat ceea ce ar fi fost mai de folos să fie o serioasă punere sub semnul întrebării a eficienţei principalelor instituţii care sunt chemate să ne formeze copiii şi să dăruiască astfel un viitor Naţiunii Române, în acest vacarm, Iulia aproape că a fost uitată.


Călătoria spre regăsirea de sine a Iuliei - căci aşa privesc eu dispariţia şi întoarcerea în familie a acestei adolescente - a prilejuit, cum era de aştepta, o intensă dezbatere în agora românească. Unii acuză familia Iuliei, Biserica reprezentată de duhovnic, şcoala, alţii se apără, unii caută vinovaţi, alţii folosesc momentul să plătească poliţe unor adversari mai vechi, unii fac analize psihologice, alţii doar politice. 


În zgomotul scandalului în care s-a transformat ceea ce ar fi fost mai de folos să fie o serioasă punere sub semnul întrebării a eficienţei principalelor instituţii care sunt chemate să ne formeze copiii şi să dăruiască astfel un viitor Naţiunii Române, în acest vacarm, Iulia aproape că a fost uitată. Iulia este arhetipală.


Chipul ei în care copilăria încă luptă cu semnele tot mai vădite ale adolescenţei, chipul ei în care inocenţa îngerească este treptat umbrită de temerile şi dorinţele omului aflat în pragul începutului de maturitate, chipul Iuliei este chipul tuturor copiilor noştri. Un chip de copil care exprimă gânduri neînţelese de adulţii prea plictisiţi de aceste zbateri, împietriţi în formule de comunicare învechite şi ineficiente ori pur şi simplu nepăsători şi egoişti... (articol integral AICI)

vineri, 14 februarie 2014

Iubesc… soţiei mele...


Iubesc…


Iubesc…
Iubesc adâncul privirii tale… ocean de promisiuni care îşi cer împlinirea.

Iubesc…
Iubesc dulceaţa buzelor tale… pregustare de vin vechi şi bucurie de tânără femeie.

Iubesc…
Iubesc taina şoaptelor tale… legământ de iubire şi cântec de înger.

Iubesc…
Iubesc adâncul îmbrăţişărilor tale… uitare şi regăsire, amurg al tristeţii şi răsărit de viaţă.

Iubesc…
Iubesc clipa întâlnirii noastre… binecuvântare pentru sufletul meu şi milă a lui Dumnezeu.

Iubesc… da…
TE IUBESC!



Soţiei mele, Diana Valentina


Craiova, 14 februarie 2014 d.Hr.

* * *

Să ne bucurăm de oricare clipă în care este căutată iubirea! 


(articol integral AICI)



miercuri, 12 februarie 2014

Dialog despre homosexualitate - mărturisirea credinţei creştine către semenii noştri din LGBT între mustrare şi osândire

Chestiunea homosexualităţii nu se poate rezolva corect doar prin raportarea la nişte drepturi civile golite, izolate de conţinutul moralei publice, iar morala publică îşi află conţinutul inclusiv în concepţiile spirituale - religioase, filosofice etc. – despre viaţă şi cetate pe care le mărturiseşte majoritatea membrilor cetăţii.


Parlamentul European a adoptat Raportul Lunacek şi foaia de parcurs împotriva homofobiei şi a discriminării pe motiv de orientare sexuală şi identitate de gen, un demers politic oarecum bizar şi de o oportunitate insuficient argumentată de statistici, lăsând (forţând?) senzaţia că naţiunile Uniunii Europene ar fi bântuite de fantoma homofobiei violente.

Nu doresc să analizez aici culisele mecanismelor politice şi administrative ale Uniunii Europene. Mărturisesc doar convingerea că există probleme cu mult mai grave şi mai serioase în spaţiul unional european cărora bine ar fi ca politicienii europeni să le acorde întâietate, între acestea problema şomajului, mai ales în rândul tinerilor, fiind periculos de serioasă pentru echilibrul social-politic şi viitorul Uniunii Europene - conform Eurostat, la finele anului 2013, rata şomajului în rândul tinerilor cu vârsta sub 25 de ani era de aproximativ 24% în Uniunea Europeană şi 25% în Zona Euro, iar aproximativ 27 de milioane de europeni nu aveau loc de muncă.

Puţin oportuna acţiune politică a Parlamentului European a oferit prilejul unui început de dialog pe tema homosexualităţii între mine şi colegul meu din comunitatea Blogurile Adevărul, fratele Adrian Munteanu. Un dialog al cărui final este oarecum grăbit de decizia colegului meu de a nu accepta inivitaţia mea de a dezbate această temă în împreună lucrare, folosindu-ne de spaţiul virtual cu generozitate oferit schimbului de idei de către redaţia Adevărul.

Un pas - poate sau poate nu ultimul - în acest dialog trebuie să fac. Promisiunea făcută fratelui Adrian Munteanu de a fi, dacă nu în comuniune, cel puţin în comunicare cu domnia sa, chiar şi în contextul finalului de dialog, trebuie respectată. (articol integral AICI)

sâmbătă, 8 februarie 2014

Început de dialog despre homosexualitate - câteva gânduri pentru fratele blogger Adrian Munteanu


Parlamentul European a adoptat Raportul Lunacek şi foaia de parcurs împotriva homofobiei şi a discriminării pe motiv de orientare sexuală şi identitate de gen - este un fapt politic deja cunoscut. Cum au votat europarlamentarii români, iarăşi s-a aflat. Altfel spus, faptul este consumat, lemnele uscate ale unei probleme de prea mult timp ignorată şi prea puţin cu echilibru discutată au fost aprinse de focul pus de Parlamentul European. Asta în ciuda opoziţiei europarlamentarilor statelor catolice şi ai României.

Rezolvarea problemei drepturilor LGBT presupune abordarea a cel puţin patru domenii: politica, religia, medicina şi mentalitatea poporului. Despre această abordare nu intenţionez deocamdată să discut, intenţia mea este de a încerca un dialog cu colegul blogger Adrian Munteanu. Îmi asum acest risc, deşi primul meu articol despre homosexualitate, postat pe Blogurile Adevărul, mi-a atras, paradoxal, critici din partea ambelor tabere implicate. Activiştii LGBT s-au deranjat că am mărturisit adevărul Bisericii pe care o slujesc, anume că homosexualitatea este considerată un păcat, o boală sufletească, iar militanţii fundamentalişti mi-au reproşat cu vehemenţă faptul că i-am numit pe homosexuali, „fraţii mei”.
Purced, fără alte lămuriri introductive, la încercarea de dialog.
Ne spune fratele Adrian Munteanu: ”Prea-cuvioşii noştri preoţi ne vorbesc de îndreptarea homosexualilor, ca şi cum ar fi nişte nelegiuiţi.”
Răspunsul meu: Frate Adrian, dacă semenii noştri din LGBT îşi susţin public adevărurile lor - ”homosexualitatea este normalitate, avem dreptul la căsătorie, avem dreptul la adopţie etc.” - creştinii beneficiază de acelaşi atribut civic/civil, adică de a-şi susţine public propriile adevăruri. Există aici o anumită diferenţă. Membrii LGBT susţin adevăruri izvorâte din propriul comportament sexual, din stilul lor de viaţă. Creştinii susţin adevăruri izvorâte din Sfânta Scriptură. (articol integral AICI)

luni, 3 februarie 2014

Băsescu cu securiștii, Ponta cu penalii! Tu cu cine votezi?



Memoria jertfei celor doi eroi - pilotul Adrian Iovan și ofițerul-student Aurelia Ion - a fost iarăși batjocorită de politrucii care conduc țara spre dezastru.
Previzibilul rezultat al ședinței CSAT - cu un Băsescu apărându-și securistul împotriva tuturor evidențelor și un Ponta bălmăjind timorat și neconvingător dintr-un raport incomplet și inutil - se înscrie în lista zecilor de mii de fapte inumane, antinaționale și antistatale postdecembriste comise de o clasă politică trădătoare ai cărei membri își au originea în mlaștina împuțită a eșaloanelor 2 și 3 ale PCR și Securității.
Accidentul aviatic din Munții Apuseni a produs cunoscuta reacție în lanț a incompetenței și cinismului, cum se întâmplă în România de fiecare dată când are loc vreo catastrofă ori calamitate. Rezultatul este însă unul paradoxal, neașteptat: prin moartea lor, Adrian Iovan și Aurelia Ion au contribuit la finalizarea procesului de cernere, de reorganizare și de redefinire a găștilor de politruci. Acum este clar pentru toată lumea: lupta politică din România se duce între securiști și activiști, reprezentați arhetipal de Traian Băsescu și Victor Ponta. Hidra roșie de la începutul anilor 90 a suferit mutații scârboase, extrem de periculoase pentru noi și a dobândit chipul acestor două aberații politice - ”neosecuriștii” și ”neoactiviștii”, două animale apocaliptice care se vor înfrunta pe viață și pe moarte pentru victoria asupra cadavrului în descompunere al națiunii, în luptele electorale care încep din primăvară.
De fapt, nici nu știm ce poate fi mai grav: (articol integral AICI)