joi, 8 august 2013

Craiova – Capitala Culturală Europeană: câteva teme de meditaţie


Administrația orașului nostru s-a mobilizat și pregătește ofensiva de dobândire a titlului de Capitală Culturală Europeană pentru Cetatea Băniei. A fost înființată Asociația ”Craiova Capitală Culturală Europeană – 2021”, instituțiile de cultură ale orașului își orientează programul conform cu cerințele acestui demers, iar în presă apar tot mai multe știri despre cultura craioveană.

Să câștigăm titlul de Capitală Culturală Europeană – un ideal nobil, o acțiune lăudabilă. Totuși, seriozitatea competiției necesită o abordare în detaliu a acestui demers, astfel încât pe de o parte, să fie înlăturate eventualele erori, iar pe de altă parte, să se evite transformarea demersulului într-un simplu exercițiu de imagine.


Primul detaliu: despre cadrul legal european al titlului
 
Conferirea titlului de ”Capitală Culturală Europeană” este reglementată prin Decizia 1622/2006/CE, cu Anexele, o sinteză fiind cuprinsă în Ghidul pentru orașele candidate la titlul de Capitală culturală europeană”, care poate fi consultat la adresa de Internet: http://ec.europa.eu/culture/pdf/doc633_ro.pdf
 
În ghid suntem atenționați că a fi candidat la acest titlu înseamnă, înainte de toate, a înțelege corect conceptul de Capitală Culturală Europeană, precum și criteriile de selecție. Deosebit de important este următorul fragment din Ghid: (articol integral AICI)

Niciun comentariu: