sâmbătă, 13 iulie 2013

Sindicatul preoţesc învins la CEDO – slujirea preoţească între mărturisirea lui Hristos şi ispita lui Mamona

Marea Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a dat publicităţii Hotărâre definitivă Nr. 2330/09 în dosarul Sindicatul Păstorul cel Bun contra României prin care stabileşte că statul român nu a încălcat dreptul la libertatea de asociere atunc când a respins înregistrarea unui sindicat al preoţilor, în anul 2008. Marea Cameră a CEDO consideră că a fost respectat principiul autonomiei comunităţilor religioase şi obligaţia de neutralitate, înfiinţarea unui sindicat al preoţilor reprezentând un risc real de încălcare a principiului autonomiei Bisericii, aşa cum este stipulat în art. 29 din Constituţia României şi art. 8 din Legea Cultelor nr. 489/2006.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pus punct, din perspectivă juridică, unei mişcări de revoltă şi frondă la adresa Canoanelor şi ierarhiei Bisericii Ortodoxe Române iniţiată de un număr de câteva zeci de preoţi, nucleul de putere fiind localizat în Oltenia. Iniţial, Sindicatul Păstorul ce Bun s-a constituit ca vârful de lance al unor acţiuni îndreptate împotriva Mitropolitului Teofan al Olteniei, care prin reformele administrative iniţiate devenise incomod. Pe fondul tensiunilor din preajma alegerilor pentru noul Patriarh al Bisericii, după plecarea la Dumnezeu a veşnicului de pomenire Patriarh Teoctist, conducerea Sindicatului Păstorul ce Bun şi-a descoperit valenţe de forţă naţională, liderii sindicalişti fiind tot mai prezenţi în presa locală şi centrală, în încercarea de a influenţa rezultatul votului din Sfântul Sinod.

Alegerea ca Mitropolit al Olteniei a Înalt Prea Sfinţitului Părinte Acad. Dr. Irineu, după alegerea IPS Teofan în scaunul mitropolitan al Moldovei, a deschis o nouă etapă în existenţa acestei aberaţii de libertate numită Sindicatul Păstorul cel Bun. Prin negocieri şi în unele cazuri, prin acordarea iertării, situaţia a fost relativ detensionată, însă câţiva lideri sindicalişti au continuat lupta la CEDO. Acum se confruntă cu înfrângerea şi cu toate consecinţele care vor decurge de aici.  (articol integral AICI)

Niciun comentariu: