marți, 26 februarie 2013

VOCEA RUSIEI - Demonstraţiile de stradă din Bulgaria – o temă de meditaţie pentru birocrații Uniunii Europene

Vă ofer spre lectură un articol pe care l-am publicat pentru Vocea Rusiei. Lectură cu folos!



Demonstraţiile de stradă din Bulgaria – o temă de meditaţie pentru birocrații Uniunii Europene

Evoluţia protestelor de stradă din Bulgaria este deosebit de interesantă din perespectiva consecințelor politice pe termen mediu și lung şi constituie o temă de meditaţie obligatorie pentru orice guvern din Uniunea Europeană, mai ales pentru guvernul Victor Ponta care conduce o țară aflată într-o situație social-economică relativ asemănătoare cu a Bulgariei.


Protestele cetăţenilor bulgari au fost provocate iniţial de preţul foarte mare al facturilor la energie electrică pentru luna ianuarie. Bulgarii au reacţionat împotriva deteriorării nivelului de trai, dezamăgiți că ”raiul” promis de aderarea țării la Uniunea Europeană se lasă tot mai așteptat. Totuși, lupta bulgarilor pentru o viață mai bună a depășit rapid nivelul revendicărilor economice. Protestatarii au lansat solicitări de natură socială și politică, protestând atât împotriva marilor monopoluri care controlează economia bulgară, cât și a mafiei politice care a transformat instituțiile statului în mecanisme ale corupției și traficului de influență.

Cetățenii bulgari au obținut prin protestele lor demisia guvernului condus de Boiko Borisov, acesta motivându-și demisia prin dorința sa de a evita violențele între protestatari și poliție. Se așteaptă ca președintele Rosen Plevneliev să numească un guvern de tranziție care să pregătească alegerile anticipate în aprilie sau mai, deși protestatarii solicită tot mai intens convocarea unei Mari Adunări Naționale care să adopte o nouă constituție a statului bulgar.

Protestele din Bulgaria nu sunt doar expresia nemulțumirii bulgarilor față de politica propriului guvern, ar fi eronat să privim doar din această perspectivă ce se petrece în Bulgaria. De fapt, mai mult și mai clar decât în cazul protestelor din România, în iarna 2011-2012, protestele bulgarilor sunt îndreptate mai ales împotriva... (articol integral AICI)

Niciun comentariu: