sâmbătă, 17 decembrie 2011

Săptămâna în Oltenia - ATENȚIE LA MOȘ GERILĂ!

Vă ofer spre lectură un nou editorial pe care l-am publicat în periodicul regional SĂPTĂMÂNA ÎN OLTENIA, coordonat de prietenul meu, jurnalistul Mihai Firică. Rubrica mea poartă numele de Rostiri Incomode. Lectură cu folos!



ROSTIRI INCOMODE
ATENȚIA LA MOȘ GERILĂ!

An de an, în preajma Nașterii lui Hristos, suntem asaltați de armatele organizatorilor de spectacole și campanii de strângere de fonduri în scop filantropic. Scoși de undeva, parcă de la naftalină, sunt aduși în fața noastră copii orfani, bolnavi, bătrâni părăsiți, minore abuzate, familii sărace, toată suferință uitată de lume vreme de un an se revarsă asupra românilor cu inimi miloase. Sensibili, dăruim din puținul nostru pentru alinarea durerii semenilor noștri. Personal am coordonat în zilele premergătoare lui Moș Nicolae o campanie filantropică în beneficiul unor copii internați în secția de oncopediatrie a spitalului unde slujesc. De fapt, această acțiune – sau mai exact o discuție cu o donatoare – mă determină să scriu rândurile care urmează.

Îmi zice donatoarea: “Părinte, eu lucrez în spital, cunosc situația, cunosc activitatea voluntarilor dvs. cu acești copii, însă, cum să am încredere în ăia de la asociația X, care în fiecare an lansează campanii filantropice, fac spectacole de binefacere, dar niciodată nu spun unde se duc banii? Le-am donat inclusiv 2%! Așteptam măcar să citesc un raport financiar făcut public despre utilizarea banilor donați! Nimic, ba dimpotrivă, am auzit că cei care conduc asociația au și salarii nesimțite, în sute de euro pe lună, iar eu le dau din sărăcia mea, pentru ce? Cum să mai ai încredere?”
 
I-am dat dreptate acestei doamne care de o viață slujește în spital, cu loialitate, la căpătâiul copiilor bolnavi. Da, așa este, dăruim, dar pentru cine dăruim? O dilemă identică cu situația în care ești acostat pe stradă de un cerșetor: este reală, veritabilă suferința lui sau avem de-a face cu o piesă de teatru ori mai grav, cu o industrie?

În lumea organizațiilor neguvernamentale, laice și religioase, întâlnim lumini și umbre. Există organizații respectabile care desfășoară o activitate extraordinară de ajutorare a celor aflați în suferință. În publicațiile, pe site-urile și în materialele informative ale acestor organizații găsim rapoarte care justifică în detaliu fiecare leu primit donație. Rezultatele activității lor sunt evidente: centre familiale, linii financiare pentru ajutorarea copiilor cu dizabilități, azile de bătrâni etc., toate în deplină legalitate și mai ales, moralitate. Din păcate, există și organizații neguvernamentale, unele sub patronajul unor instituții de la care ai aștepta doar adevăr și sinceritate, care sunt total lipsite de transparență. Acțiunile acestor entități așa-zis filantropice – că vorbim fie de implementarea de proiecte finanțate de UE, fie de evenimente de caritate – sunt suspectate, datorită gravei lipse de transparență, a fi pretext pentru obținerea de bani pentru scopuri foarte lumești și fără legătură cu facerea de bine.

Ce poate face creștinul cel milostiv când i se cer bani pentru acțiuni filantropice? Simplu! Solicitați informații despre organizația filantropică respectivă, indiferent cine o patronează, și mai ales, aflați dacă utilizarea fondurilor obținute acum un an, se regăsește măcar într-un raport financiar și de activitate detaliat și accesibil publicului. Altfel spus, nu-l credeți pe Moș Gerilă dacă vă zice că e Moș Crăciun!

2 comentarii:

paul spunea...

articolul e bun, dar care e legătura cu Moş Crăciun şi Moş Gerilă că, în afară de fraza care încheieie articolul, eu nu văd vreuna?
Apoi, fără să mai audă nimeni, puteţi să confirmaţi un gând ascuns al meu, că era vorba de Asociaţia Vasiliada?

Marcel Răduţ Selişte spunea...

Legatura ar fi ca Mos Gerila este o caricatura comunista a lui Mos Craciun, o pervertire a imaginii lui Hristos. Tot asa consider ca pervertesc Craciunul cei care strang bani sau acceseaza finantari sub pretextul ca ajuta copii bolnavi, familii sarace, batrani, someri etc. si se bucura egoist de acesti bani (salarii, sedii, dotari etc.), daruind prea putin celor in numele carora au obtinut banii. Sunt membru Vasiliada (membru simplu, fara vreo functie si uneori incomod prin abordarile directe), insa nu am date concrete si nici probe care sa dovedeasca o asemenea practica in asociatie. Dimpotriva, cel putin rapoartele anuale ale asociatiei sunt foarte bogate in activitati de filantropie. Daca aveti probe ca realitatea ar fi alta decat este scris in aceste rapoarte, oricand va pot intermedia o intalnire cu Inaltpreasfintitul Parintele nostru Mitropolit Irineu. Va multumesc ca ati citit articolul meu si va urez un Craciun cu pace, sanatate si fapte aducatoare de mantuire.