vineri, 9 decembrie 2011

Săptămâna în Oltenia - Igaș, nenicul cel clement și “scumpa” democrație

Vă ofer spre lectură un nou editorial pe care l-am publicat în periodicul regional SĂPTĂMÂNA ÎN OLTENIA, coordonat de prietenul meu, jurnalistul Mihai Firică. Rubrica mea poartă numele de Rostiri Incomode. Lectură cu folos!



Igaș, nenicul cel clement și “scumpa” democrație
 
Agențiile de presă românești ne anunță în aceste zile despre un cald și tovărășesc gest filantropic făcut de ministrul de interne, onorabilul domn Traian Igaș, prin intermediul proiectului Legii privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale şi a alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat în anul 2012 şi de modificare a Legii administraţiei publice locale nr. 215∕2001.

Cuprins de blândețe și iubire de aproapele, domnul ministru și-o fi zis în sinea lui: “De ce să fim așa de severi cu amărâtul candidat care, din dragoste pentru alegătorii săi, oferă o plasă cu de’ale gurii, un salam, niște ulei și ceva făină sau o hârtie de 100 de lei, în schimbul unei la fel de amărâte promisiuni că va fi votat? De ce să tulburăm bucuria sărmanului alegător care pleacă și el acasă, măcar în ziua de vot, cu ceva palpabil și folositor din partea politicienilor? Apăi, astea sunt peste poate, mon cher!” Din zbaterile acestor simțăminte filantropice s-a născut propunerea ca infracțiunea numită "coruperea alegătorilor" prin oferirea sau darea de bani, bunuri ori foloase în scopul determinării alegătorului să voteze ori să nu voteze un anumit candidat sau o listă de candidați, să fie pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, maximul pedepsei fiind redus de la cei 5 ani, cât prevede legea actuală.

 
Vâzându-ne triști, domnul ministru ne înveselește cu simpatica precizare că bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice, nu vor fi considerate mită electorală. Bănuim că în 2012 vom înregistra o creștere nemaiîntâlnită a producției de salam, ulei și pungi de făină inscripționate “Acest produs are o valoarea simbolică și se distribuie gratuit. Partidul nostru îți mulțumește că exiști, dragă alegătorule!” 

Om serios, gospodar, cuprins de o bărbătească grijă pentru averea statului, domnul ministru Igaș comasează alegerile locale și parlamentare. Cu greu va fi înțeles de alegătorii dornici de cât mai multe cadouri “simbolice” gestul responsabil de a reduce cheltuielile cu alegerile de la 43 la circa 22 milioane euro, ca urmare a înfiinţării şi funcţionării unor birourilor electorale ale secţiilor de votare comune, așa cum ni se spune în comunicatul de presă al MAI.

Lăsând la o parte ironia, îi vom spune vremelnicului ocupant al scaunului de ministru al internelor, că da, democrația costă, dar nu așa de mult cum crede dumnealui. Organizarea unor alegeri corecte, separate ca poziționare în timp și nu îngrămădite la comanda lui Zeus, ar fi costat suma de aproximativ 2,5 euro per cetățean al României. Un preț rezonabil! Onorabilul domn Igaș, precocele absolvent de bacalureat și de alte studii la a doua tinerețe, face pe salvatorul democrației de la violul colectiv la care o supun politicienii români. Intervine șarmant, îi plânge de milă și o sfătuiește patern că ea, madam Democrația, lipsită fiind de un bărbat ca el, milostiv și gospodar, nu va scăpa de siluire și bătaie. Ocrotită însă de nenicul Igaș, draga de democrație se va alege, după prostituarea colectivă, măcar cu niște bani în buzunarele nefericiților ei copii, alegătorii români. Să trăiești, nenicule, bravos, mon cher, sictir și ne vedem la alegeri!

Niciun comentariu: