vineri, 19 noiembrie 2010

Craiova - un oraş al absurdului

În perioada 15-16 noiembrie 2010, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a organizat la Poiana Braşov, cea de-a III-a ediţie a Conferinţei Internaţionale „Inovaţie şi calitate în sectorul public”. Conferinţa reprezintă etapa finală a competiţiei naţionale a celor mai bune practici din administraţia publică. În cadrul Pilonului III - Sporirea gradului de integritate, transparenţă şi răspundere în cadrul funcţiei publice, Primăria Craiova a câştigat locul I cu proiectul pe care l-a depus. Proiectul se intitulează „Un oraş fără corupţie - un oraş cu viitor” şi cuprinde implementarea şi dezvoltarea Planului Strategic privind tratarea şi prevenirea corupţiei prin creşterea integrităţii şi eficienţei autorităţii executive şi deliberative din municipiul Craiova pe perioada 2009 - 2012. La baza proiectului a stat formula lui lui Robert Klitgaard conform căreia Corupţia = Monopol + Discreţie – Transparenţă.

În altă lume, acest text ar fi reprezentat o ştire de presă obiectivă despre o primărie onorabilă. În Craiova anului 2010, nu înseamnă decât o dovadă a absurdului. Să ne reamintim câteva dintre „succesurile” integrităţii şi transparenţei decizionale în oraşul nostru.


În anul 2009, Asociaţia Pro Democraţia – Clubul Craiova a fost invitată la o dezbatere organizată de Primărie cu privire la proiectul bugetului acelui an. Oficialii primăriei ne-au spus că părerea noastră este foarte importantă pentru dânşii. Noi, cei de la Pro Democraţia, i-am luat în serios şi am realizat, cu ajutorul specialiştilor de la Centrul Naţional de Coordonare al asociaţiei, o analiză a proiectului de buget. Primarul în funcţia de la acea dată, domnul Solomon Antonie a declarat că „bugetul pe 2009 este de criză”. În structura proiectului de buget am descoperit însă alocarea unor sume imense pentru realizarea unor investiţii precum Parcul Tineretului, acţiuni recreative, reamenajarea spaţiilor verzi din oraş etc., care nu sunt specifice unei perioade de criză. Pro Democraţia Craiova a solicitat consilierilor şi primarului să mediteze la faptul că datoria oraşului este tot mai mare şi că banii luaţi de la bănci nu au fost investiţi întotdeauna în lucruri de imediată necesitate. Le-am cerut să nu mai angajeze credite bancare pentru că economia locală va fi puternic afectată de criza care în 2009 era abia la început sau măcar să facă investiţii cu prioritate în domenii sensibile, precum educaţia, sănătatea, infrastructura.

Care a fost răspunsul „transparent” şi „integru” al primarului Solomon Antonie? Unul foarte „democratic”: „Mai lăsaţi-ne cu chestiile astea cei de la „Pro Democraţia”, că nu ne faceţi prea mari servicii. V-am băgat noi prea mult în seamă!” Primarul a fost deranjat că am întrerupt „corul” osanalelor cu care era obişnuit. Incidentul a fost pe larg relatat de presa craioveană.

În primăvara acestui an, într-un miting „spontan” funcţionarii din Primărie şi din instituţii subordonate au protestat împotriva arestării lui Solomon Antonie, cercetat penal pentru acte de corupţie. Pro Democraţia Craiova a solicitat public, insistând şi asupra prezumţiei de nevinovăţie, ca aceşti funcţionari să respecte independenţa Justiţiei şi statutul funcţionarului public. Solicitarea noastră, ca şi reacţiile critice din presa locală şi naţională nu i-au oprit însă pe susţinătorii domnului Solomon.


O ultimă dovadă de „transparenţă” şi „solicitudine”. Prin adresa nr. 89839 / 22 iunie 2010, Pro Democraţia Craiova a solicitat Consiliului Local Craiova să nu adopte Proiectul de Hotărâre privind nivelul taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2011 şi să organizeze o dezbatere publică pe acest subiect. Cererea a fost făcută în conformitate cu Legea 52 / 2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică. Profitând de faptul că legea nu impune organizarea unei dezbateri într-un termen anume de la data depunerii solicitării, Primăria ne invită la dezbatere abia la mijlocul lunii noiembrie. În iunie, adoptarea nivelului acestor taxe şi impozite era o urgenţă. Brusc, după ce Pro Democraţia Craiova a cerut dezbatere publică, nu a mai fost urgenţă. Procedura folosită de Primărie este legală, nu avem ce comenta. Dacă este o dovadă de „solicitudine” sau de „transparenţă”, îi las pe cetăţenii oraşului să decidă.

Aceste exemple sunt doar câteva din nesfârşitul şir al luptelor ce constituie „războiul de tranşee” pe care-l purtăm, din păcate, cu administraţia publică. Politicienii locali insistă să dovedească ţării că oraşul nostru este un spaţiu al absurdului. Noi nu-i vom ajuta. Pro Democraţia Craiova va supune dezbaterii necesitatea de a solicita Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici să retragă premiul acordat Primăriei Craiova. Nu vom accepta să trăim iarăşi într-o societate a absurdului, aşa cum am trăit până în Decembrie 1989. Craiova este şi trebuie să rămână a craiovenilor!

Niciun comentariu: