Guvernul S.U.A., la iniţiativa Preşedintelui Barak Obama, a anunţat la 17 decembrie 2014 reluarea relaţiilor diplomatice cu Cuba, după 53 de ani de tensiuni între cele două state. Regimul de dictatură comunistă condus de fraţii Fidel şi Raul Castro primeşte astfel un nesperat ajutor şi îşi prelungeşte cu câţiva ani buni supravieţuirea.
Guvernul comunist de la Havana a făcut un gest de bunăvoinţă, ca un prim răspuns la gestul diplomatic al S.U.A., şi a eliberat 53 de deţinuţi politici. Totuşi, este puţin probabil că regimul fraţilor Castro va accepta măsurile de democratizare a vieţii politice şi de liberalizare a economiei care vor fi cerute de guvernul american, în schimbul dezvoltării relaţiilor dintre S.U.A. şi Cuba.
Vă mărturisesc că sunt îndrăgostit de Cuba şi de poporul cubanez. Am avut onoarea să particip la implementarea unui proiect european – „Întărirea solidarităţii europene dintre Europa Centrala şi de Est şi Cuba” – care a avut ca scop ajutorarea dizidenţilor anti-castrişti şi a luptătorilor pentru democraţie din Cuba. Călătorind în această ţară minunată, am cunoscut o parte din suferinţa cubanezilor care au refuzat să accepte compromisul cu regimul de dictatură comunistă de la Havana, o ruină macabră a raiului promis cândva poporului cubanez de tinerii revoluţionari Fidel Castro şi Ernesto „Che Guevara”.
Decizia guvernului S.U.A. de a relansa relaţiile diplomatice cu guvernul comunist de la Havana m-a surprins şi ulterior, m-a dezamăgit, văzând superficialitatea cu care eu consider că americanii abordează problema democratizării societăţii cubaneze.
Declaraţia diplomatului comunist cubanez, Josefina Vidal, este edificatoare şi dovedeşte că în rândul nomenclaturiştilor Partidului Comunist Cubanez nu există dorinţa de a se implementa reforme pentru democratizarea ţării: „Nu se poate accepta ca, în scopul de a îmbunătăţi şi normaliza relaţiile cu SUA, Cuba trebuie să renunţe la principiile în care crede. Schimbările în Cuba nu sunt negociabile!”
Nu doresc să comentez mai mult, probabil că în spatele deciziei guvernului american sunt foarte mari interese geopolitice. Cuba este un teritoriu dorit de multe imperii ale lumii. Alături de S.U.A., îşi manifestă intens influenţa în regiune puteri planetare precum China, Federaţia Rusă şi Uniunea Europeană. Îmi amintesc că în săptămânile în care am fost în Cuba, ţara era vizitată de Dimitry Medvedev, pe atunci Preşedinte al Federaţiei Ruse, Havana era plină de câteva mii de studenţi chinezi, veniţi la studii, iar în vecinătatea Cubei, flota Venezuelei făcea manevre militare împreună cu o flotilă rusească, sub monitorizarea atentă a US Navy. Nu în ultimul rând, am văzut cum multe din clădirile de interes istoric de pe malul mării, din Havana, erau renovate cu sprijin financiar european, probabil pentru a fi pregătite să devină, după căderea fraţilor Castro, hoteluri şi cazinouri de lux. (articol integral -ADEVĂRUL-)