luni, 19 august 2013

Gânduri la moarte lui Cioabă – ipocrita relaţie a politicienilor români cu liderii rromilor


Moartea lui Florin Cioabă, unul dintre cei mai cunoscuţi lideri ai rromilor din România, ne-a oferit prilejul de a fi martorii unui spectacol vulgar şi infestat de ipocrizie. Privind gesturile şi declaraţiile care formează miezul deplorabilei afaceri politice în care a fost transformată moartea unui om – de la condoleanţele rostite la TV, în ”prime-time”, de diferiţi lideri politici, prin care aceştia îşi exprimă regretul de circumstanţă şi caută un câştig electoral cât de mic de pe urma celui decedat, până la solicitarea cel puţin deplasată (gândindu-ne la comorile ”regale” prezentate de Cioabă într-un reportaj TV, ”coroana” de aur masiv cu pietre preţioase, sceptrul de aur masiv etc. am fi îndreptăţiţi să folosim o expresie chiar mai severă, însă tristeţea momentului ne opreşte!) adresată guvernului de către familia mortului, prin care se cere, nici mai mult, nici mai puţin decât achitarea notei de plată de câteva sute de mii de euro pentru spitalizarea lui Cioabă – am avut senzaţia că se doreşte mai mult a se profita de tristul eveniment şi mai puţin a se exprima sentimentele sincere, creştineşti, de pomenire a celui care a fost Florin Cioabă.

Totuşi, moartea acestui om ne oferă şi o altă oportunitate, nu doar aceea – folosită de politicieni – de a fi ipocriţi. Plecarea la Dumnezeu a lui Cioabă ne determină să ne gândim dacă problema romilor reprezintă o prioritate pentru clasa politică românească şi europeană, dacă există cu adevărat voinţa politică de a-i integra pe rromi în societatea europeană, de a-i ajuta şi determina să-şi asume valorile şi normele de civilizaţie ale Uniunii Europene.

Să parcurgem câteva seturi de informaţii, în încercarea de a înţelege care este adevărata dimensiune a acestei probleme. (articol integral AICI)

Niciun comentariu: