luni, 9 aprilie 2012

Părintele Oprea Crăciun, mărturisitor al lui Hristos în temnița comunistă, s-a născut în Ceruri

 
Cu multă durere am aflat că în ziua de 8 aprilie 2012, Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, unul dintre supraviețuitorii Experimentului Pitești, părintele Oprea Crăciun, un minunat preot mărturisitor din comuna Cinciș – Hunedoara, a plecat la Domnul.

Părintele Crăciun a fost arestat în anul 1948, fiind condamnat de Tribunalul Militar din Timișoara, pentru “uneltire împotriva ordinii sociale”, cunoscând terorile din inchisorile comuniste din Arad, Oradea, Timișoara, Gherla, Pitești, Aiud, Jilava, iar mai apoi, la Canal. L-a cunoscut îndeaproape pe părintele Arsenie Boca și a fost duhovnicul părintelui Ioan Sabău. Era imposibil să nu fii molipsit de dragostea sa, de bucuria unei trăirii cum rar mi-a fost dat să întâlnesc.

 
"La Pitești s-a pus problema “reeducării”, de către Bogdanovici și Țurcanu; erau condamnați, însă lucrau în serviciul Securității. Au început să ne bată, pentru orice; dacă nu te mișcai repede, puneau bâta pe tine. Timp de câteva luni ne-au dat numai varză, fiartă în apa ei. Nu aveai chip nici să te scoli de pe pat. Pe niște fiare dormeam. Iar când eram mulți, dormeam pe jos. O parte din detinuţi au hotărât „să-și schimbe atitudinea”, adică să treacă de partea torționarilor, împotriva colegilor de celule. Atunci s-a pornit învrăjbirea. Cei care voiau să-și schimbe atitudinea aveau la îndemână bâte. Și ne-au lovit în cap, ne-au bătut zdravăn!” (Părintele Oprea Crăciun despre perioada petrecută la Închisoarea Pitești.)
Despre Arsenie Boca Părintele Crăciun vorbește într-un excelent interviu acordat lui Valentin Iacob, în Formula As.
 
Dumnezeu să-l așeze în ceata drepților!
 
* * * 
 
Știre preluată de pe blogurile fraților noștri Claudiu Târziu și Ionuț Trandafirescu

* * *  

Despre Fenomenul Pitești vă invit să citiți un interesant interviu realizat de fratele nostru, jurnalistul Claudiu Târziu cu istoricul Alin Mureșan și publicat în Revista FORMULA AS. Interviul poate fi lecturat AICI

Niciun comentariu: