Ziua de 26 Martie este zi de mare sărbătoare pentru noi, slujitorii loiali ai Casei Regale a României. Ziua de 26 Martie este ziua de naştere a Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta, o femeie nobilă care impresionează prin inteligenţă, eleganţă, generozitate şi discreţie, demn urmaş la Tron al Majestăţii Sale Regele Mihai I al României, o binecuvântare pentru Ţară şi Neamul Românesc.
Născută la Lausanne (Elveţia) în ziua de 26 martie 1949, ASR Principesa Moştenitoare Margareta este prima fiică a Majestăţilor Lor Regele Mihai I şi Regina Ana ai României.Licenţiată în Sociologie, în Ştiinţe Politice şi în Drept Internaţional a Universităţii din Edinburgh (Scoţia), Principesa Margareta a participat, în perioada de exil a Familiei Regale, la proiectele Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul Naţiunilor Unite şi ale Fondului Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD).
ASR Principesa Moştenitoare Margareta a venit în Ţară, în ziua de 18 ianuarie 1990, ca reprezentant al Majestăţii Sale Regele Mihai I al României şi s-a implicat imediat în efortul de democratizare şi de vindecare a rănilor provocate de dictatura comunistă sufletului românesc. Conştientizând situaţia socială gravă în care se aflau numeroşi români, ASR Principesa Moştenitoare Margareta, împreună cu tatăl său, Majestatea Sa Regele Mihai I al României, a luat iniţiativa înfiinţării, în anul 1990, a Fundaţiei "Principesa Margareta a României", în scopul sprijinirii bătrânilor, tinerilor şi copiilor aflaţi în situaţii de dificultate fizică sau materială.
În 1997 şi 2002, Alteţa Sa Regală a fost alături de Majestatea Sa Regele Mihai I al României în turneele oficiale pentru sprijinirea aderării României la NATO şi Uniunea Europeană, organizate de Familia Regală a României pe lângă principalele cancelarii europene occidentale.
În ziua de 21 septembrie 1996, ASR Principesa Moştenitoare Margereta se căsătoreşte cu ASR Principele Radu, alături de care locuieşte, din 2001, la Palatul Elisabeta din Bucureşti.
ASR Principesa Moştenitoare Margareta este decorată cu Marea Cruce a Ordinului Carol I (1996), cu Marea Cruce a Ordinului Coroana României (2011), cu Marea Cruce a Ordinului de Malta (2003), cu Marea Cruce a Ordinului Sfânta Isabel a Portugaliei (2012) şi este Cavaler al “Legiunii de Onoare” a Republicii Franceze (2009). ASR Principesa Moştenitoare Margareta este preşedintele “Asociaţiei pentru Dezvoltare Durabilă Săvârşin”, care are ca scop crearea unui model de dezvoltare rurală şi de atragere a investiţiilor străine, al “Fundaţiei Regale de Management al Ospitalităţii” şi preşedinte de onoare al “Fundaţiei Atletismul Românesc”.
ASR Principesa Moştenitoare Margareta a acordat Înaltul Patronaj Societăţii Enescu din Londra, Festivalului Transilvania Fest, Festivalului Sighişoara Medievală, Concursului profesional studenţesc “Agronomiada”, Fundaţiei Culturale Roşia Montană, “Festivalului de Teatru pentru Copii şi Adolescenţi Mark Twain”, Iniţiativei Naţionale “Plantăm Fapte Bune în România”, reprezentată de Asociaţia Eco-assist, Conferinţei “Christmas Lectures’’ şi Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic “Grand Prix Nova’’, iar împreună cu ASR Principele Radu, patronează “Concursul Internaţional Basmele Reginei Maria” şi Festivalul Internaţional “EUROPAfest”. ASR Principesa Moştenitoare Margareta este Patronul Regal al “Duke of Edinburgh Award Romania” şi Patronul spiritual al “Centrului de Specializare în reabilitarea Patrimoniului Construit”.
Generozitatea şi loialitatea ASR Principesa Moştenitoare Margareta faţă de Ţără şi Neamul Românesc se exprimă şi prin bogata activitate filantropică şi de educaţie în beneficiul copiilor şi tinerilor desfăşurată prin intermediul proiectelor implementate de Fundaţia ”Principesa Margareta a României”. Dintre aceste proiecte, amintesc... (articol integral - Blogurile Adevărul -)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu