vineri, 12 aprilie 2013

Reforma Constituţională. Evoluţia relaţiei dintre Stat şi Biserică în Constituţiile României: Partea I – Epoca de lumină a Regatului României






Dezbaterea privind revizuirea Constituției României atinge – uneori cu exprimări afectate de subiectivitate și necunoaștere, tensionând inutil dialogul – subiectul relației Statului cu Biserica. În încercarea de a vă oferi o perspectivă de istorie constituțională a evoluției acestei relații, vă invit să lecturați câteva fragmente de texte constituționale românești care au reglementat, de-a lungul timpului, atitudinea Statului român față de libertatea religioasă, în general, și de Biserica Ortodoxă Română, cel mai important cult din România, în particular.

Înainte de a prezenta aceste texte constituționale, mai este necesar să remarcăm faptul că înțelegerea completă a realităților din epoca în care fiecare Constituție și-a exercitat puterea de lege fundamentală presupune și o rememorare a realităților sociale, economice, politice, culturale și religioase specifice momentului istoric respectiv. Utilizarea eficientă a spațiului virtual oferit de blog nu ne permite să insistăm asupra unor astfel de importante aspecte, dar vă îndemn să realizați acest necesar exercițiu de cunoaștere.
Constituția din 1866 afirmă la Art. 5. ”Românii se bucură de libertatea consciinței, de libertatea învețămentului, de libertatea presei, de libertatea întrunirilor.”

Se proclamă și se garantează, pentru prima oară în Istoria Poporului Român, o serie de libertăți specifice statului modern european. Reglementarea relației statului cu Biserica Ortodoxă și cu celelalte culte religioase în Constituția din 1866 se face prin mai multe articole. Astfel, la Art. 21 se stabilește că: (articol integral AICI)

Niciun comentariu: