joi, 15 noiembrie 2012

Europa sindicală vs. Europa politică


Europa sindicală vs. Europa politică

Confederația Europeană a Sindicatelor (European Trade Union Confederation – ETUC) a proclamat ziua de 14 noiembrie 2012 ca Ziua Europeană de Acțiune și Solidaritate – Mobilizarea generală a sindicatelor europene pentru locuri de muncă, solidaritate și împotriva austerității. În mesajul oficial al ETUC se afirmă că protestele sindicale masive organizate în diferite țări membre ale Uniunii Europene sunt un răspuns împotriva ”deteriorării ocupării forței de muncă și anxietății sociale în creștere resimțite de cetățenii Europei. Măsura austerității este o fundătură și trebuie urgent să fie abandonată. Protecția socială și salariile nu mai poate fi sacrificate! Aceasta este o urgență socială și este timpul ca cetățenii și lucrătorii europeni să fie ascultați și Europa să-și schimbe cursul”. Aproximativ 40 de organizații sindicale din 23 de țări europene, inclusiv România, au fost  implicate în Ziua Europeană de Acțiune și Solidaritate.

Protestele sindicale, chiar și cele în formă violentă, nu au impresionat prea mult clasa politică europeană. Cancelarul german Angela Merkel, folosind ”limba de lemn” de care în ultima vreme se pare că a devenit dependentă, a asigurat reporterii într-o declarație de presă susținută la Berlin, că problemele protestatarilor vor fi luate în atenția liderilor europeni, dar că îmbunătățirea oportunităților pe piețele forței de muncă învechite, ocuparea forței de muncă, flexibilitatea și locurile de muncă pentru tineri sunt, de asemenea, aspecte importante la care trebuie lucrat, toate acestea urmând a fi clarificate în negocierile cu sindicaliștii.

Observăm că viziunile celor două forțe aflate în conflict sunt, cel puțin deocamdată, radical opuse. Sindicaliștii europeni se împotrivesc măsurilor de austeritate, de creștere a impozitelor și reducere a salariilor și pensiilor, de privatizare totală a economiei statelor europene. Cancelarul Angela Merkel, lidera politicienilor adepți ai austerității, a preferat să... (articol integral AICI
 
***
FOTO: Euronews.com

Niciun comentariu: