duminică, 18 septembrie 2011

PRO DEMOCRATIA - COMUNICAT DE PRESĂ: ROMÂNIA – STAT POLIŢIENESC SAU STAT DE DREPT?

Comunicat de presă



18  septembrie  2011

ROMÂNIA – STAT POLIŢIENESC SAU STAT DE DREPT?


Sâmbătă, 17 septembrie 2011, la Craiova,  Asociaţia PRO DEMOCRAŢIA – Club Craiova, în parteneriat cu Fundaţia ORIZONT şi Asociaţia EUROAGORA, a organizat dezbaterea cu tema Proiectul „Legii privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice” între statul de drept şi statul poliţienesc, la care au participat reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale şi civice, ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dolj şi ai partidelor politice din comunitatea noastră.

În debutul dezbaterii, reprezentanţii Asociaţiei PRO DEMOCRAŢIA – Club Craiova au prezentat o analiză a proiectului de lege iniţiat de Ministerul Administraţiei şi Internelor, atenţionându-se asupra faptului că există numeroase prevederi în acest proiect prin care se lezează grav, până la desfiinţare, numeroase drepturi civile, cu precădere dreptul la protest sindical.

Preşedintele Asociaţiei PRO DEMOCRAŢIA, analistul politic Conf. Univ. Dr. Cristian Pîrvulescu, a reamintit faptul că în actuala criză, orice restrângere a libertăţilor cetăţeneşti realizată pentru a opri sau a îngreuna manifestarea nemulţumirii cetăţenilor faţă de măsurile economice eronate adoptate de guvernele statelor, nu va contribui la rezolvarea conflictelor sociale care s-au extins în multe dintre ţările Uniunii Europene, ci dimpotrivă, va agrava aceste conflicte.

Domnul deputat Constantin Dascălu (PDL) a afirmat că proiectul de lege iniţiat de MAI nu este agreat în interiorul Grupului PDL din Camera Deputaţilor şi că sunt foarte puţine şanse ca acest proiect să fie adoptat de Parlamentul României în forma propusă de iniţiatori.

Reprezentanţii organizaţiilor sindicale prezenţi la dezbatere au criticat în termeni duri proiectul de lege iniţiat de Ministerul Administraţiei şi Internelor, pe care l-au descris a fi „Legea interzicerii adunărilor publice”. Liderii sindicali au atras atenţia asupra unor dispoziţii din proiectul de lege aflat în dezbatere, care permit arbitrariul şi abuzurile din partea autorităţilor statului faţă de exercitarea dreptului cetăţenesc de a organiza proteste, mitinguri, demonstraţii sau orice alte manifestări sindicale. Domnul Victor Peţa, liderul BNS – Filiala Dolj a afirmat, analizând câteva articole din proiectul MAI, că cetăţenilor români li se pregăteşte de fapt, o lege care interzice acţiunile sindicale, iar liderul sindical Mihai Negru (Cartel Alfa – Filiala Dolj) a atenţionat că iniţiativele legislative anti-sindicale agravează criza democraţiei româneşti şi cresc tensiunile sociale în România.

Reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale au atenţionat că acest proiect de lege are în cuprins idei şi chiar noţiuni împrumutate din legi adoptate în România de la sfârşitul anilor ’30 ai secolului trecut, perioadă în care democraţia fusese distrusă de dictatura Regelui Carol al II-lea.

La finalul dezbaterii, reprezentanţii organizaţilor sindicale şi civice au hotărât să susţină apelul Asociaţiei PRO DEMOCRAŢIA – Club Craiova prin care sindicatelor şi organizaţiilor civice din regiunea Oltenia şi de la nivel naţional li se cere să acţioneze imediat şi unitar împotriva proiectului „Legii privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice”, iar Guvernului României i se cere imperios să renunţe la acest proiect de lege nedemocratic, cu un conţinut specific acelor epoci istorice în care societatea românească era sub controlul absolut al dictaturii.



ASOCIAŢIA PRO DEMOCRAŢIA – CLUB CRAIOVA

Carla Stoica
Preşedinte APD-Club Craiova

Pr. Marcel Răduţ Selişte
Coordonator Programe APD-Club Craiova

Niciun comentariu: