joi, 9 februarie 2012

Cât de (ne)transparente sunt autoritățile publice din Oltenia?

Vă ofer spre lectură editorialul pe care l-am publicat în regionalul SĂPTĂMÂNA ÎN OLTENIA (ediția 31 ianuarie - 06 februarie 2012), coordonat de prietenul meu, jurnalistul și scriitorul Mihai Firică. Rubrica mea poartă numele de ROSTIRI INCOMODE. Lectură cu folos!

ROSTIRI INCOMODE


Cât de (ne)transparente sunt autoritățile publice din Oltenia?


Academia de Advocacy, asociație neguvernamentală membră a Alianței pentru o Românie Curată, a analizat, prin diferite studii și rapoarte, modul în care autoritățile statului român respectă Legea transparenței nr. 52 / 2003 și a ajuns la concluzia că 80% dintre ministere și aproape 60% dintre consilii județene, consilii locale și primăriile din România nu respectă mecanismele de consultare publică prevăzută de acestă lege, speculând faptul că legea nu prevede sancțiuni pentru nerespectare. 
Dintr-un raport de monitorizare a site-urilor autorităților publice din România, recent dat publicității de către Academia de Advocacy, aflăm că situația transparenței decizionale a autorităților publice din Oltenia este un dezastru, cel puțin la nivelul informării cetățenilor prin intermediul Internetului. Astfel, primăriile capitalelor de județ din Oltenia – Craiova, Slatina, Rm. Vâlcea, Tg. Jiu și Drobeta Tr. Severin – prezintă pe site-urile proprii proiecte de hotărâri incomplete, postate fără respectarea termenului de 30 de zile prealabile intrării în dezbaterea consiliului local și de cele mai multe ori, secțiunea din site destinată proiectelor de hotărâri fie lipsește, fie este neactualizată. 



În detaliu, situația transparenței decizionale exprimată prin intermediul Internetului, la nivelul primăriilor capitală de județ și consiliilor județene din Oltenia este următoarea:

Primării: Există un buton denumit “proiecte de hotărâri”? Craiova – NU, ci doar butonul “proiecte de hotărâri supuse dezbaterii publice”; Rm. Vâlcea, Tg. Jiu, Slatina – NU; Drobeta Tr. Severin – DA. Sunt vizibile proiectele de hotărâri? Craiova – DA, doar acele proiecte postate la rubrica alocată pe site; Rm. Vâlcea, Drobeta Tr. Severin – DA; Tg. Jiu – NU; Slatina – DIFICIL, proiectele de hotărâri sunt prezentate parțial și în diferite zone ale site-ului. Rubrica este reactualizată la zi? Craiova, Rm. Vâlcea, Slatina – reactualizarea nu poate confirma că se respectă termenul de 30 de zile prealabile dezbaterii în consiliul local; Drobeta Tr. Severin, Tg. Jiu – NU. Se respectă termenul de 10 zile pentru exprimarea opiniilor de către cetățeni? Craiova, Drobeta Tr. Severin, Tg. Jiu – NU; Rm. Vâlcea – DA; Slatina – nu poate fi identificată respectarea termenului. Se respectă termenul de 30 de zile pentru dezbaterea publică a proiectelor de hotărâri? Craiova, Drobeta Tr. Severin, Tg. Jiu – NU; Rm. Vâlcea, Slatina – nu este posibilă identificarea respectării termenului.

Consilii județene: Există un buton denumit “proiecte de hotărâri”? Vâcea, Mehedinți – DA; Dolj, Olt, Gorj – NU; Sunt vizibile proiectele de hotărâri? Vâlcea, Mehedinți – DA; Dolj, Olt – NU există buton spre proiectele de hotărâri; Gorj – DIFICIL, proiectele de hotărâri sunt prezentate parțial și în diferite zone ale site-ului. Rubrica este reactualizată la zi? Vâlcea, Mehedinți – DA; Dolj, Gorj, Olt – NU; Se respectă termenul de 10 zile pentru exprimarea opiniilor de către cetățeni? Vâlcea – DA; Mehedinți – reactualizarea nu poate confirma că se respectă termenul de 30 de zile prealabile dezbaterii în consiliul județean; Dolj, Gorj, Olt – NU; Se respectă termenul de 30 de zile pentru dezbaterea publică a proiectelor de hotărâri? Vâlcea – DA; Mehedinți – nu este posibilă identificarea respectării termenului; Dolj, Gorj, Olt – NU.

Această analiză vorbește de la sine – aleșii oltenilor în primării, consiliile locale și consiliile județene se comportă, în general, mai degrabă ca niște dregători într-un stat feudal, decât ca politicieni responsabili ai unui stat democratic și european al secolului XXI. Dragi alegători, vedeți pe cine veți vota data viitoare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu