vineri, 12 octombrie 2012

Criza școlii românești între ”BAC-ul big brother” și ”BAC-ul second-hand”

Vă ofer spre lectură editorialul pe care l-am publicat pentru ORA DE DOLJ, cu ocazia relansării colaborării cu acest portal de știri coordonat de prietenul meu, jurnalistul și scriitorul Mihai Firică.

Criza școlii românești între ”BAC-ul big brother” și ”BAC-ul second-hand”

În încercările, mai mult sau mai puțin sincere și eficiente, de a reforma, normaliza situația de criză profundă a școlii românești, clasa politică românească se concentrează pe problema examenului de bacalaureat. Prima măsură cu adevărat serioasă, de o duritate surprinzătoare pentru elevii obişnuiţi să vină cu copiuţe la acest examen, a fost instalarea sistemelor de supraveghere video şi stabilirea unor criterii de exigenţă superioare de către ministrul Funeriu. Măsura a generat protestele părinţilor care, treziţi din somnul indiferenţei, au descoperit că odraslele lor au o valoare egală cu zero absolut din perspectiva însuşirii unor minime cunoştinţe de educaţie generală. Părinţii au protestat la dispariţia compromisului, a minciunii, crezând, poate sincer, că sistemul „big brother” este un dușman pentru copiii lor.

De fapt, creșterea exigenței la examenul de bacalaureat va avea efect abia peste trei-patru generații. Elevii care au urmat cursurile liceale în instituții de învățământ unde profesorul nu vine la ore sau dacă vine, este transformat în... (articolul integral AICI)

 

Niciun comentariu: