joi, 20 septembrie 2012

Arghirofilia și creștinii vremurilor noastre

O tristă întâmplare petrecută astăzi, la care am fost martor neputincios și care a tulburat liniștea familiei mele, m-a determinat să meditez la slăbiciunea arghirofiliei. Din pricini duhovnicești nu voi intra în detalii și voi spune doar că înalții (prin efemera lor poziție socială și de putere lumească) și prea puternicii conducători ai acestei lumi sunt bolnavi de dragostea de bani. 


Banul întunecă iubirea de Dumnezeu și de oameni. Banul transformă un om sfințit, chemat să-i slujească lui Dumnezeu, într-un fel de Iuda pregătit să vândă orice și pe oricine pentru cei 30 de arginți multiplicați la nesfârșit. Banul transformă pe soț într-un străin care își uită familia și devine rob al propriei afaceri. Banul transformă chipul și asemănarea lui Dumnezeu din om în chipul și asemănarea Satanei în nefericitul și bolnavul om ajuns rob al banilor.


Zeul Ahriman te copleșește cu dulceața acestei lumi, îți rătăcește simțurile duhovnicești cu parfumul iluziei că ai puterea de a controla destinele semenilor tăi, te ridică pe înălțimea amăgitoare a pseudo-atotputerniciei și ajungi să crezi că poți sfida pe cel slab, pe cel aflat la mila ta. O nebunie neagră te face să uiți că există o plată și răsplată pentru toate în această lume și mai ales, în lumea veșniciei.


Să vorbești despre boala arghirofiliei celui bolnav este dificil, iar uneori, inutil. Soluția rămâne una singură, a încurca afacerile celor care transformă Casa lui Dumnezeu în casă de negustorie, așa cum a făcut Hristos cu cei care făceau negoț spurcat în Templul din Ierusalim. Cred că aceasta este și soluția mea...

* * *


”Şi erau aproape Paştile iudeilor, şi Iisus S-a urcat la Ierusalim.Şi a găsit şezând în templu pe cei ce vindeau boi şi oi şi porumbei şi pe schimbătorii de bani.Şi, făcându-Şi un bici din ştreanguri, i-a scos pe toţi afară din templu, şi oile şi boii, şi schimbătorilor le-a vărsat banii şi le-a răsturnat mesele.Şi celor ce vindeau porumbei le-a zis: Luaţi acestea de aici. Nu faceţi casa Tatălui Meu casă de negustorie.Şi şi-au adus aminte ucenicii Lui că este scris: "Râvna casei Tale mă mistuie".
Au răspuns deci iudeii şi I-au zis: Ce semn ne arăţi că faci acestea?Iisus a răspuns şi le-a zis: Dărâmaţi templul acesta şi în trei zile îl voi ridica.Şi au zis deci iudeii: În patruzeci şi şase de ani s-a zidit templul acesta! Şi Tu îl vei ridica în trei zile?Iar El vorbea despre templul trupului Său. Deci, când S-a sculat din morţi, ucenicii Lui şi-au adus aminte că aceasta o spusese şi au crezut Scripturii şi cuvântului pe care Îl spusese Iisus.” (Sfânta Evanghelie după Ioan 2, 13 - 22)

* * *

Arghirofilia - Sfantul Ioan Casian spune despre iubirea de arginti (arghirofilia) ca este o patima care nu are o temelie in firea omeneasca, in vreun instinct al ei, ci este ceva in afara firii. Totusi, poate ca pina la urma iubirea de avere si are puterea in instinctul de conservare, pentru ca multi dintre oameni cauta sa aiba avere nu numai pentru a-si inmulti placerile sau marirea lumeasca, ci dintr-un instinct de conservare, ca sa aiba, cum am zice, "bani albi la zile negre". Nu e pacat sa fii econom; nu trebuie sa fii risipitor. Vedem aceasta si in firea inconjuratoare; de pilda, albina aduna miere pentru prezentul si viitorul stupului. Bineinteles, cineva care are credinta in Dumnezeu nu are motive sa fie ingrijorat, dar totusi faptul de a avea niste economii este un fapt binecuvantat de Dumnezeu si nu se poate socoti o lacomie. Lacomia este atunci cind nu te mai saturi, cind vrei sa ai tot mai mult si tot mai mult, cind nu esti dispus sa faci bine celor care au trebuinte mai mari decat tine, iar tu ai prisos mai mare. In cazul acesta patima e vadita. Sfantul Apostol Pavel, in Epistola I catre Timotei, pomeneste de iubirea de arginti ca despre radacina tuturor rautatilor. Caci patimile intarindu-se in suflet sunt pricini de multe alte pacate. De exemplu, un lacom de avere va fi de multe ori si exploatator, va si fura, va aduna pe nedrept, va insela s.a.m.d. 

* * *


Niciun comentariu: