luni, 16 mai 2011

Lansare de carte: JURNAL CUBANEZ - ÎNSEMNĂRI DIN ABSURDISTAN




I N V I T A Ţ I E

Fundaţia „Orizont” vă invită joi, 19 mai 2011, începând cu orele 11.00, la Sala Coloanelor din Craiova, str. Calea Unirii nr. 26, la lansarea volumului



„Jurnal Cubanez – Însemnări din Absurdistan”



povestea incredibilă şi dureroasă a unei misiuni civice în Cuba comunistă mărturisită de jurnalistul Marcel Răduţ Selişte.



Moderatorul evenimentului este poetul şi jurnalistul Mihai Firică. Participă ca invitaţi speciali conf. univ. dr. Cristian Pîrvulescu, preşedintele Asociaţiei „Pro Democraţia”, deputat Constantin Dascălu, dr. ing. Ruslan Oprescu, vicepreşedintele Fundaţiei „Orizont” şi prof. Nicolae Marinescu, directorul Editurii „Aius”.


Cuba este ultimul bastion al dictaturii comuniste în America Latină. Fidel este bolnav, Raul Castro este depăşit de situaţie. Propaganda oficială vorbeşte despre “condiţiile minunate de muncă şi viaţă oferite cubanezilor de Revoluţie”. Situaţia reală este cruntă. Cubanezii sunt ameninţaţi de foamete şi luptă în fiecare zi să supravieţuiască. Mişcarea anti-comunistă este tot mai puternică. Zeci de organizaţii ilegale pregătesc îndepărtarea dictaturii comuniste. Mii de dizidenţi sunt deţinuti în condiţii inumane în sutele de închisori care împânzesc insula.



Am fost trimis în Cuba, de Asociaţia Pro Democratia, să contactez şi să ajut câţiva dintre dizidenţii anti-castrişti cubanezi. A fost o călătorie în trecut. Am cunoscut oameni care înfruntă curajos un regim demonic şi criminal. Suferinţa lor este greu de cuprins în cuvinte, dar cred că mărturia pe care o aduc despre jertfa lor în paginile cărţii mele este folositoare cititorilor români care au uitat prea repede ororile dictaturii comuniste. Am cunoscut cubanezul simplu care supravieţuieşte aşa cum poate, fără gesturi eroice, având permanent în vecinătatea casei şi locului de muncă ameninţarea tăcută a securistului şi privirea iscoditoare a activistului de partid. Cititorii mei îşi vor reaminti chipul securistului, orele de stat la coadă pentru o bucată de unt, zgomotul asurzitor al propagandei oficiale care trâmbiţa că trăim într-o lume perfectă.



Cartea „Jurnal cubanez – Însemnări din Absurdistan” a văzut lumina tiparului la prestigioasa editură craioveană „Aius”, condusă de domnul profesor Nicolae Marinescu. Acest proiect editorialistic a fost posibil prin stăruinţa şi ajutorul nelimitat pe care l-am primit de la prietenul meu, poetul şi jurnalistul Mihai Firică, omul care m-a îndemnat şi m-a determinat să adun într-o carte însemnările mele din Cuba. Cartea  „Jurnal cubanez – Însemnări din Absurdistan” este dăruită cititorilor graţie sprijinului financiar acordat cu generozitate de domnul dr. ing. Ruslan Oprescu şi de domnul deputat Constantin Dascălu. În paginile cărţii am onoare să fie cuprinsă o excepţională analiză geopolitică despre posibilul viitor apropiat al Cubei, realizată de domnul conf. univ. dr. Cristian Pîrvulescu, preşedintele Asociaţiei "Pro Democraţia" şi omul care mi-a acordat încredere şi m-a recomandat pentru misiunea din Cuba.


Vă invit să fiţi împreună cu mine în acest necesar demers editorialistic, ca un apel împotriva uitării.

4 comentarii:

Paul Slayer Grigoriu spunea...

Hristos a inviat!
Dincolo de amintirea unui regim odios, pe care multi romani tind sa-l uite sau sa-l ascunda sub formule nefericite si stupide de genul "pe vremea aia aveam cu totii de munca si ce manca", se impune si o nuantare. Castro este si el un reprezentant al unui sistem criminal, insa impotriva lui nu stau doar iubitorii de libertate, ci si interesele americanilor - de la oameni de afaceri pana la mafia - care sustin miscarea anti-castrista pentru a-si subordona Cuba. Poate ca acesta e motivul pentru care, spre deosebire de Romania si de statele est-europene, in Cuba Castro a avut, multa vreme, sprijinul celor mai multi concetateni ai sai. Dar acestea sunt meandrele istoriei moderne, in care de multe ori ceea ce pare infruntarea dintre bine si rau este adesea o batalie intre doua forte malefice animate de lacomie si sete de putere.
Salut cu drag aceasta aparitie si astept sa citesc cartea.

Marcel Răduţ Selişte spunea...

Adevarat a inviat!
Cand am fost pe insula, Castro a fost vizitat de Presedintele Chinei si de Presedintele Medvedev, al Federatiei Ruse. Tot atunci, o flotila a Marinei Ruse opera manevre militare cu flota Venezuelei. Fratii Castro sunt pe moarte (politic si fizic) si leii acestei lumi decazute adulmeca viitoarea prada. Comunismul este un rau mare. Capitalismul are partea sa de rautate. De fapt, omenirea nu va avea o societate dreapta decat dupa Parusie. Pana atunci, marturisim Lumina acolo unde suntem randuiti sa lucram pentru mantuirea noastra si a semenilor. Va multumesc pentru comentariu. PS 1 - adresa mea de mess/email: princevlado@yahoo.com PS 2 - la ce adresa postala va pot trimite cartea?

Anonim spunea...

Pentru multi d-intru noi, latinoamericanii, Cuba inseamna nu mai putin decat ultimul bastion a demnitatei in fata imperialismul expansionist american. Cum poate supravietui un popor, complet izolat comercial prin forta?
America Latina are un trecut aproape comun si pentru noi este dureros cand cineva spune: "capitalismul are partea sa de rautate". Noi am trait, recent, cea ce chiar incepe in Romania: ideiile lui Von Misses, Hayek, Friedman...
Mii de mucenici latinoamericani nu au murit degeaba si merita respect.

Marcel Răduţ Selişte spunea...

Draga frate "anonim". Eu nu fac apologia imperialismului american. Eu sunt impotriva oricarui tip de imperialism, fie ca e capitalist, fie ca e facut in numele idealurilor socialiste-muncitoresti (ca cel de tip sovietic). In Cuba este dictatura. O dictatura instaurata de fratii Castro, fostii revolutionari in care cubanezii au avut incredere si pe care i-au urmat in lupta impotriva dictatorului Batista. Daca vorbiti despre mucenici, atunci vorbiti despre oameni care au murit pentru Hristos. Pe acesti oameni eu ii respect si ii port in rugaciunile mele. In Cuba am intalnit "Damas de blanco", un grup format din mame, sotii, surori si fiice de detinuti politici. Aceste femei lupta impotriva dictaturii lui Castro, marturisindu-L pe Hristos. "Damas de blanco" sunt pomenite cu deplin respect si dragoste in cartea mea. A lupta impotriva dictaturilor asa-zis socialiste/comuniste nu inseamna ca esti obligatoriu sustinatorul capitalismului. Eu nu agreez capitalismul, cum nu agreez nici dictaturile instaurate in numele socialismului/comunismului marxist. Sper ca v-am acordat lamuririle necesare pentru a intelege pozitia mea fata de cele ce se petrec in Cuba. VIVA CUBA LIBRE!