vineri, 31 octombrie 2014

Halloween??? Nu, mulţumesc! Prefer să-i sărbătoresc pe Sfinţi!


Duhul lui Mamona, care ne vrea legaţi de patimile pământului, ne face o „super-ofertă” în aceste zile, ispitindu-ne cu păgâna sărbătoare de Halloween. În seara de Halloween, copiii noştri sunt îndemnaţi să-şi ascundă chipurile lor de îngeri inocenţi sub măşti întunecate înfăţişând vampiri, strigoi, vrăjitoare şi felurite alte bestii ale iadului. Totul pare o glumă, dar dincolo de aparenţe ne rânjeşte Diavolul.

Biserica Ortodoxă Română, printr-un comunicat de presă remis publicităţii de Patriarhia Română, îşi exprimă aceeaşi îngrijorare pe care o au ”numeroşi părinţi, elevi şi profesori din întreaga ţară faţă de organizarea în tot mai multe instituţii publice de învăţământ din România (de la grădiniţe până la liceu), a unor serbări de Halloween, o tradiţie care îşi are originea în adorarea păgână a spiritelor şi a unui zeu celtic al morţii, străină de cultura, credinţa şi spiritualitatea românească”. Tot mai des, cu ocazia sărbătorii păgâne de Halloween, ”sub pretextul distracţiei, elevii sunt invitaţi şi chiar îndemnaţi la practici oculte şi la adoptarea unui comportament nefiresc, adesea violent.” Într-adevăr, este paradoxal şi cumplit că în şcolile publice româneşti ”sunt încurajate tocmai activităţile cu efecte negative asupra formării şi educaţiei copiilor şi tinerilor, uneori chiar incluse în programul de învăţământ extracurricular.” 

Ofensiva satanică de Halloween este puternic contracarată şi de Biserica Greco-Catolică, prin Episcopia Greco-Catolică de la Oradea care a iniţiat o campanie de promovare a sărbătorilor religioase creştine, intitulată "Halloween??? Nu, mulţumesc! Prefer să-i sărbătoresc pe Sfinţi!" (de unde am îndrăznit să împrumut titlul articolului meu) Acestui demers s-a alăturat public şi Biserica Romano-Catolică, prin Episcopia Romano-Catolică din Iaşi. Sărbătoarea păgână de Halloween nu este acceptată, de fapt, de creştinii care înţeleg că ”dovleacul de Halloween” este expresia pervertirii sufletelor copiilor noştri. 

Despre Halloween, în Wikipedia ni se spune:  

Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranţilor irlandezi din Statele Unite ale Americii. Ea este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie... (articol integral -ADEVĂRUL-)

joi, 30 octombrie 2014

Abecedarul votantului la Alegerile Prezidenţiale 2014 - Ultimul episod: Gânduri de la Mihai Eminescu pentru alegătorul român


Spectacolul grotesc şi dezolant al luptei electorale postdecembriste mă determină, mereu şi mereu, să recitesc din scrierile politice ale genialului Mihai Eminescu. Duminică, 2 noiembrie 2014 vom merge să alegem Preşedintele Republicii România. Poate că-l vom desemna din primul tur de scrutin, poate în cel de-al doilea.

Important este că românii republicani vor aşeza în mâinile unui om destinul Naţiunii şi Statului Român pentru cinci ani. Ani care pot să fie închinaţi progresului, prosperităţii şi renaşterii spirituale sau dimpotrivă, regresului, sărăciei şi descompunerii morale.

Doresc să vă ofer, la sfârşitul uneia dintre cele mai urâte, murdare şi total nefolositoare campanii electorale din istoria de până acum democraţiei româneşti postdecembriste, ca temă de meditaţie, câteva fragmente din gândirea politică a Marelui Mihai Eminescu.

*** 

”Cine are urechi de auzit să audă!” (Sfânta Evanghelie după Matei XIII, 9)
Sistemul politic românesc este „un sistem reprezentativ, întins ca o reţea asupra întregii ţări, influenţat însă, întotdeauna, în mod absolut, de guvernul central, şi-a format în fiecare părticică organele sale, sub formă de consilii judeţene, consilii comunale, consilii de instrucţiune, consilii de sus şi de jos, care nici nu ştiu ce să consilieze, nici nu au ce reprezenta decât pe persoanele din care sunt compuse.” (Timpul, 27 mai 1879, în Opere, vol. X, pag. 259) 

În aceste structuri, „toate numirile în funcţiuni nu se fac după merit, ci după cum ordonă parlamentarii care, la rândul lor, atârnă de comitetele de politicieni de profesie, formate în fiece centru de judeţ. Aceste comitete îşi împart toate în familie. Ele creează, din banii judeţelor, burse pentru copiii «patrioţilor» trimişi în străinătate să numere pietrele de pe bulevarde, ele decid a se face drumuri judeţene pe unde «patrioţii» au câte un petec de moşie, încât toată munca publică, fie sub forma de contribuţie, fie sub cea de prestaţiune, se scurge, direct ori indirect, în buzunarul unui «patriot»” (Timpul, 20-21 aprilie 1881, în Opere, vol. XII, pag. 14) 

”În această luptă (politică), nu învinge cine-i tare, nobil, sau eroic; învinge cel pentru care orice mijloc de câştig e bun, cel fără scrupul faţă de concetăţenii săi, cel pentru care orice apărare a muncii e o piedică pe care va tinde a o răsturna, pe cale legiuită sau pe cale piezişă” (Timpul, 20 februarie 1879, în Opere, vol. X, pag. 191, 192) 


Capitalul, care ar trebui să fie şi să rămână ceea ce este prin natura lui, adică un rezultat al muncii şi, totodată, un instrument al ei, este, adesea, ca posesiune individuală, rezultatul unor uneltiri vinovate, a exploatării publicului prin întreprinderi hazardate şi fără trăinicie, a jocului de bursă, a minciunii. Elemente economice nesănătoase, uzurari şi jucători la bursă, cavaleri de industrie şi întreprinzători şarlatani, se urcă, cu repejune, în clasele superioare ale societăţii omeneşti, în locurile care, înainte, erau rezervate naşterii ilustre, averii seculare, inteligenţei celei mai dezvoltate, caracterului celui mai drept şi mai statornic. 

Peste tot credinţele vechi mor, un materialism brutal le ia locul, cultura secolului, mână-n mână cu sărăcia claselor lucrătoare, ameninţă toată clădirea măreaţă a civilizaţiei creştine. Shakespeare cedează bufoneriilor şi dramelor de incest şi adulteriu, cancanul alungă pe Beethoven, ideile mari asfinţesc, zeii mor” (Timpul, 5 aprilie 1879, în Opere, vol. X, pag. 214)

Mita e-n stare să pătrunză orişiunde în ţara aceasta, pentru mită capetele cele mai de sus ale administraţiei vând sângele şi averea unei generaţii. (articol integral -ADEVĂRUL-)
 

luni, 27 octombrie 2014

Moment festiv la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Craiova - revista presei

Sursa foto: www.oltenasul.ro 

Sursa foto: www.oltenasul.ro

Vă ofer un ”dosar de presă” care cuprinde relatări din presa locală despre momentul festiv de inaugurare a clădirilor renovate până la acest moment la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Craiova, cel de-al doilea așezământ medico-social, după Spitalul Clinic Județean de Urgență nr.1 Craiova, unde Biserica, prin binecuvântarea IPS Acad. Dr. Irineu, Mitropolitul nostru, mi-a rânduit să slujesc ca preot.

În curând, nădăjduim că până în Sărbătoarea Nașterii Domnului, va fi sfințită și bisericuța din incinta Căminului, care este dedicată ca loc de slujire și rugăciune pentru bolnavii din Spital și bătrânii din Cămin.

Progresele extraordinare făcute în aproximativ un an și jumătate la Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova reprezintă încă o dovadă că acolo unde există o echipă tânără formată din oameni cu bunăvoință, loialitate și profesionalism - așa cum este echipa constituită în jurul doamnei primar Lia Olguța Vasilescu - foloasele pentru comunitate sunt mari și binecuvântate.

***



DE LA CONDIŢII DE LAGĂR LA „HOTEL DE LUX” PRINTR-UN PROIECT DE 2,5 MILIOANE DE EURO

Căminul de Bătrâni Craiova, reabilitat de Primăria Craiova pe bani europeni

Lucrările de reabilitare la două dintre blocurile de garsoniere ale căminului şi la spălătorie au fost finalizate, imobilele fiind dotate şi cu aparatură şi mobilier modern. După ducerea la bun sfârşit a proiectului finanţat de UE, municipalitatea promite investiţii suplimentare pentru amenajarea incintei.

de Nicuşor Fota

Primarul Lia Olguţa Vasilescu a prezentat stadiul proiectului alături de directorul Căminului de Bătrâni, Vali Giurcă. Acesta spune că investiţia finanţată din banii UE a adus în imobilele supuse reabilitării şi două premiere absolute: primele ascensoare. „Căminul nu a mai fost reabilitat de 25 de ani şi iată că acum, cu ajutorul doamnei primar şi al Consiliului Local Municipal, am reuşit să accesăm un proiect european în valoare de 2,5 milioane de euro, care au fost investiţi în aceste spaţii. Am reuşit să introducem la imobilele reabilitate şi ascensoarele, primele din istoria acestor blocuri. Fuseseră prevăzute în proiectul iniţial, când s-a realizat construcţia, dar nu fuseseră montate niciodată. În plus, ţin să precizăm, pentru toţi cei interesaţi, că nu avem în vedere în niciun caz o creştere a taxelor pe care le percepem. Vor rămâne la fel”, a declarat Vali Giurcă. Pe lângă imobilele reabilitate şi mobilierul nou, instituţia a făcut rost şi de două mijloace de transport noi, achiziţionând recent un autoturism şi o ambulanţă, de data asta nu pe fonduri europene, ci prin programul „Rabla”.

De unde s-a pornit: condiţii de lagăr

Despre transformarea Căminului de Bătrâni a vorbit şi preotul Marcel Răduţ Selişte, cel care-i păstoreşte pe bătrânii din cămin: „Atunci când am cunoscut eu situaţia de aici, din acest cămin, fără să vreau să supăr pe cineva, dar condiţiile mi s-au părut de lagăr de concentrare, atât sub aspectul condiţiilor din camere, cât şi ceea ce mâncau aceşti bătrâni. Slavă lui Dumnezeu că s-au schimbat aceste condiţii, este o schimbare radicală, autorităţile putem spune că şi-au făcut partea, dar eu fac apel şi la comunitate să vină şi să-i viziteze pe bătrâni. Biserica încearcă să contribuie la această latură sufletească, avem 200 de bătrâni pe care îi îndrumăm duhovniceşte prin spovedanie, avem şi un grup de voluntari şi încercăm să desfăşurăm cu ei activităţi care să-i ajute să socializeze, dar mai avem nevoie de voluntari”. (articol integral -aici-)





Primarul Lia Olguța Vasilescu: „Căminul de bătrâni arată ca un hotel de cinci stele”

27 octombrie 2014
 
Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a inaugurat, ieri, cele două blocuri de garsoniere și spălătoria Căminului de bătrâni de pe strada „Tabaci”, după ce acestea au fost refăcute integral printr-un proiect cu fonduri europene. În aceeași finanțare, de 2,5 milioane de euro, intră și refacerea clădirii principale, care se află acum în lucru, urmând ca apoi conducerea căminului să se îngrijească și de amenajarea curții.  


Director Căminului de bătrâni, Vali Giurcă, a anunțat că s-au terminat lucrările la cele două scări de garsoniere, care au fost și mobilate complet cu paturi, noptiere și dulapuri, iar de astăzi se începe mutarea bătrânilor în aceste spații noi. „Căminul nu a mai fost reabilitat de 25 de ani și iată că, cu ajutorul doamnei primar și al Consiliului Local Municipal, am reușit să accesăm un proiect european în valoare de 2,5 milioane de euro, care au fost investiți în aceste spații”, a declarat directorul căminului, Vali Giurcă. Acesta a menționat că au fost achiziționate și două mașini de salvare, prin intermediul programului Rabla, azilul fiind deservit până acum cu niște autospeciale donate de statul danez în anul 2000.

Se așteaptă sfințirea bisericii

Preotul Marcel Răduț-Seliște a spus că incinta Căminului de bătrâni a trecut printr-o schimbare radicală și că Biserica încearcă acum să contribuie cu partea sufletească. „Atunci când am cunoscut eu situația de aici, din acest cămin, fără să vreau să supăr pe cineva, dar condițiile mi s-au părut de lagăr de concentrare, atât sub aspectul condițiilor din camere, cât și ceea ce mâncau acești bătrâni. Slavă lui Dumnezeu că s-au schimbat aceste condiții, este o schimbare radicală. Biserica încearcă să contribuie la această latură sufletească. Avem 200 de bătrâni pe care îi îndrumăm duhovnicește prin spovedanie. Avem și un grup de voluntari și încercăm să desfășurăm cu ei activități care să îi ajute să socializeze, să uite puțin de singurătate”. O dată pe săptămână, bătrânilor li se vor oferi seri de filme duhovnicești. Va fi sfințită și biserica din curtea căminului. (articol integral -aici-)


Inaugurare la Căminul de Bătrâni din Craiova

Posted on 27 October 2014

Inaugurare parțială la căminul de bătrâni din Craiova, unde autoritățile locale investesc în reabilitare 2, 5 milioane de euro prin intermediul unui program cu finanțare europeană.

Constructorii au pus la punct lucrările la cele două blocuri de garsoniere din incintă, aceastea fiind reamenajate și dotate cu mobilier nou, precum și la spălătoria căminului, aceasta fiind la rândul său reabilitată și dotată cu aparatură modernă.

Despre transformarea căminului de bătrâni a vorbit și preotul Marcel Răduț Seliște: „Atunci când am cunoscut eu situația de aici, din acest cămin, fără să vreau să supăr pe cineva, dar condițiile mi s-au părut de lagăr de concentrare, atât sub aspectul condițiilor din camere, cât și ceea ce mâncau acești bătrâni. Slavă lui Dumnezeu că s-au schimbat aceste condiții, este o schimbare radicală. Biserica încearcă să contribuie la această latură sufletească. S-au schimbat mult condiții de trai, dar eu fac apel și la comunitate să vină și să îi viziteze pe bătrâni. Este nevoie de voluntariat pentru că bătrânii au nevoie și de o relație sufletească cu oamenii. Avem 200 de bătrâni pe care îi îndrumăm duhovnicește prin spovedanie. Avem și un grup de voluntari și încercăm să desfășurăm cu ei activități care să îi ajute să socializeze, să uite puțin de singurătate” (articol integral -aici-)






Vârstnicii, cazaţi în condiţii de cinci stele la Căminul de Bătrâni din Craiova

Scris de Carla Vasilescu la 26 octombrie 2014.


Conducerea Căminului pentru Persoane Vârstnice din Craiova a reuşit să finalizeze lucrările la cele două corpuri de clădire cu garsoniere H7, scările 1 şi 2. Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a participat duminică, 26 octombrie, la recepţia lucrărilor realizate în această instituţie. Investiţia de 2,5 milioane de euro este primul proiect semnat de către Lia Olguţa Vasilescu în calitate de edil al Craiovei.

“Reabilitarea Căminului de Bătrâni a fost primul contract de finanţare semnat după ce am devenit primar. Este o investiţie de peste 2,5 milioane de euro. Până la această dată, s-a reabilitat pasarela, clădirea H7 blocul garsoniere, spălătoria – integral şi centrul de recuperare – parţial, două ascensoare pentru persoane, două platforme pentru persoanele cu handicap. Au fost achiziţionate şi montate 96 de seturi de mobilier de cameră, sistem iluminat incintă cămin, panouri solare şi echipamente, reabilitare canalizare, înlocuire instalaţii sanitare, termice în blocul de garsoniere, refacere parţială trotuare.”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei. (articol integral -aici-)


CRAIOVA FORUM

Craiova: După 25 de ani. Căminul de bătrâni de pe ”Tabaci” a fost reabilitat la 26 octombrie 2014 22:28, scris de Ana-Maria Gebăilă

Citeste mai mult: http://www.craiovaforum.ro/stiri/administratie/craiova-dupa-25-de-ani-caminul-de-batrani-de-pe-tabaci-fost-reabilitat.html

Craiova: După 25 de ani. Căminul de bătrâni de pe ”Tabaci” a fost reabilitat


26 octombrie 2014 22:28,
scris de Ana-Maria Gebăilă

Centrul pentru Persoane Vârstnice de pe Strada ”Tabaci”, lângă Spitalul Nr. 1 din Craiova, a fost modernizat cu o finanțare de 2,5 milioane de euro, bani obținuți de Primăria Craiova printr-un proiect european, după 25 de ani în care nu a mai beneficiat de lucrări de reabilitare. Investiția nu e finalizată integral, însă partea de servicii răpunde în totalitate nevoilor beneficiarilor de aici.

Bătrânii se vor instala începând de luni în noile spații reabilitate și dotate corespunzător unui centru pentru persoane vârstnice. ”O mare parte dintre ei se poate muta în blocul de garsoniere, proaspăt renovat. Lucrările vor mai dura un pic până la finalizarea întregului azil, pentru că a fost destul de greu și cu relocarea bătrâniulor. A trebuit să se lucreze cu ei aici și nu a fost ușor, pentru că au fost supuși zgomotului, în condițiile în care au nevoie de liniște. Eu zic că acest azil va îndeplini toate standardele europene și cred că va trebui, chiar dacă nu este vorba de fonduri europene, să începem să reabilităm și curtea ca să le găsim tot felul de programe interactive pentru că se plictisesc. Unii dintre ei poate nu ies deloc din camerele de cămin în care sunt cazați de ani de zile”, a declarat primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu. (articol integral -aici-)



 




sâmbătă, 25 octombrie 2014

Întru mulţi şi binecuvântaţi ani, Majestăţii Sale Regele Mihai I al României! Trăiască Regele!


Majestatea Sa Regele Mihai I al României împlineşte astăzi binecuvântata vârsta de 93 de ani. Dumnezeu i-a binecuvântat pe români dăruind Majestăţii Sale o viaţă lungă şi un spirit puternic pentru a sluji cu loialitate Naţiunea Română.

În aceste vremuri întunecate, când viitorul nostru şi al copiilor noştri este compromis aprope definitv de aberaţia numită Republica - un abces mizerabil şi extrem de toxic în trupul istoric al Naţiunii Române provocat prin forţa de tancurilor bolşevice în Decembrie 1947 şi perpetuat, spre nenorocirea noastră, după Decembrie 1989, de clica comuniştilor şi securiştilor din eşaloanele 2 şi 3 ale PCR şi Securităţii - la acest moment de restrişte al existenţei Naţiunii Române, gândurile şi speranţele noastre se îndreaptă spre singurul om politic cu adevărat loial românilor, Majestestatea Sa Regele Mihai I al României. 
Dumnezeu vorbeşte românilor şi le arată, cu subtilitate şi delicateţe, cine este adevăratul lor lider politic, dăruind Majestăţii Sale multe şi binecuvâtate zile pe acest pământ, pentru ca Regele să fie alături de poporul său, slujindu-l cu loialitate într-o epocă infestată de minciună şi trădare. 
Să înţelegem înaltul deziderat al acestui moment istoric! Trăim ceasul în care salvarea politică şi economică a Ţării şi Naţiunii poate să vină doar prin desfiinţarea Republicii şi restauraţia Monarhiei Constituţionale. Am rătăcit destul! (articol integral -ADEVĂRUL-)

joi, 23 octombrie 2014

Scade încrederea în Biserică - realităţi din umbra unui sondaj


Rezultatele unui sondaj recent realizat de INSCOP Research şi prezentat în paginile virtuale ale „Adevărului” ne prezintă sec, în procente statistice, evoluţia descendentă a încrederii românilor în cea mai veche şi, îndrăznesc să spun, importantă instituţie a poporului nostru: Biserica.

Sintetizând, în baza datelor statistice, se poate spune doar atât: vectorul de încredere a românilor în Biserică a evoluat de la 66,1% în mai 2013, la 62,4% în octombrie 2014. O scădere de 3,7% în 17 luni!
 
Nu am o încredere absolută în sondaje. În multe situaţii, statisticile sunt eronate şi slujesc interesele unor grupuri oculte care vor să manipuleze agenda publică. Totuşi, nici nu pot să ignor multiplele semnale care vin din foarte multe zone - instituţii de sondare a opiniei publice, statistici oficiale, societatea civilă, inclusiv credincioşii noştri - şi care îmi demonstrează că un nou fenomen social şi spiritual îşi face tot mai puternic simţită prezenţa în societatea românească: degradarea încrederii românilor în Biserică.

Dacă ne dorim să analizăm serios acest fenomen, atunci nu ne vom limita doar la aspectul omenesc al relaţiei românilor cu Dumnezeu, exprimat prin componentele lumeşti ale Bisericii: administraţie bisericească, ierarhie etc. Sondajele ne vorbesc, în limbajul specific al procentelor, despre o realitate cu mult mai dureroasă decât scăderea încrederii într-o instituţie bisericească. 

Dincolo de procente şi statistici, vorbim despre un subiect extrem de important pentru viitorul naţiunii române şi suntem chemaţi să descoperim cu sinceritate cum se regăseşte Hristos în faptele românilor. Anticipez concluzia la care am ajuns în urma studierii diferitelor statistici oficiale: 

Românii se îndepărtează tot mai mult de Hristos! (articol integral -ADEVĂRUL-)

joi, 16 octombrie 2014

Un zâmbet la începutul zilei...

Craiova - un oraș care dorește să renască


O veste care ne onorează: Delegația României care participantă la Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei a desemnat pe Primarul orașului nostru, Lia Olguța Vasilescu ca membru în Comisia de Monitorizare care va analiza și redacta un raport cu privire la revendicările primarilor din mai multe localități din județele Harghita, Mureș și Covasna care au ca scop organizarea unui referendum care să supună la vot autonomia auto-proclamatului ”Ținut Secuiesc”.

Calitate oficială de membru într-o importantă structură europeană pe care o primește Lia Olguța Vasilescu în numele României, reprezintă încă o dovadă că primarul și orașul nostru dobândesc atât la nivelul țării, cât și pe plan european, internațional, o importanță tot mai mare. Aici nu se poate discuta despre jocuri politice ori manevre de culise. Diplomația și fermitatea în asumarea propriilor acțiuni politice care o caracterizează pe LOV, dar și faptul că orașul Craiova este mult mai bine cunoscut în Europa, urmare a mobilizării comunității noastre pentru câștigarea titlului de Capitală Culturală Europeană, sunt argumente suficiente pentru a se accepta ca din Cetatea Băniei să plece spre Europa, prin vocea Primarului nostru, mesaje de o deosebită valoare și importanță diplomatică.

După două decenii și jumătate, în sfârșit, Craiova se regăsește pe sine și se reașează pe înalta orbită a vieții culturale, politice și diplomatice a Europei.

Unii au spus că este inutilă și fără efecte lupta pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în care Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a reușit să mobilizeze atât elitele, cât și marele public din comunitatea noastră. Se dovedește că pot fi nebănuite efectele pozitive ale acestei mobilizări fără precedent în istoria post-decembristă a orașului nostru – mulțimea de activități culturale de nivel european pe care le găzduiește agora craioveană, contactele pe care oficialii noștri le-au stabilit cu elitele culturale din Europa, redescoperirea de către europeni a culturii și civilizației românești, așa cum se exprimă ea în viața comunității noastre etc.(articol integral -aici-)

miercuri, 15 octombrie 2014

Abecedarul votantului la Alegerile Prezidenţiale 2014 – Episodul IV: cearta politrucilor şi trădarea interesului naţional (pamflet)



Scandalul ”A fost sau nu a fost Ponta ofiţer acoperit” face să se reverse mizeria din hârdăul a ceea ce va rămâne una dintre celei mai urâte, mincinoase şi fără de folos campanii electorale post-decembriste pentru alegerile prezidenţiale în România.

Speranţa unora dintre români - din păcate, cei mai mulţi se delectează gustând din această mizerie şi confirmă că ”schimbarea domniilor, bucuria nebunilor” - speranţa noastră, cum ziceam, de a participa la dezbateri electorale între candidaţi despre marile teme de interes naţional a fost spulberată. 

În schimb, suntem martorii unei surprinzătoare sinucideri politice. Cetăţeanul Băsescu Traian alege să pună punct mandatului său de Preşedinte al Republicii exhibând gesturi de ”nenic” generos şi teribil de înamorat de Duduie, aşezându-se la margine de prăpastie pentru toanele şi mofturile dumneaei. Lovind în aproape toţi prietenii şi aliaţii de ieri - ex-consilieri prezidenţiali, foşti colegi de partid, jurnalişti de dreapta, servicii secrete, ba chiar şi în Justiţie, despre care comentează că a instrumentat fratelui Mircea un dosar ”făcătură miliţienească” - şi ocrotind doar pe Duduie şi pe acoliţii acesteia, care de voie sau mai de nevoie îşi pun cariera politică în mâinile parfumate ale ”blondei de la prezidenţiale”, Băsescu Traian lasă impresia că e mai mult decât tulburat, cum îl caracteriza recent candidatul Ponta Victor. 
Comportamentul lui Băsescu Traian - penibil, stupid şi mult în afara a ceea ce trebuie să fie o confruntare electorală civilizată, europeană şi folositoare alegătorilor - face rău atât Statului Român, cât şi dreptei româneşti. (articol integral -aici-)

vineri, 10 octombrie 2014

Abecedarul votantului la Alegerile Prezidenţiale 2014 – Episodul III: despre viaţa privată a candidaţilor



Spectacolul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale 2014 ne oferă, inserate în scandalul de mahal generalizat, momente de maximă exacerbare a nesimţirii. Viaţa personală a candidaţilor este scoasă pe tarabă, familia, copiii sau religia acestora devenind subiectul unor atacuri la persoană de joasă speţă. Din perspectivă civică, situaţia ne-ar da fiori. 

Tehnic, analizând ”la rece” şi obiectiv, aceste atacuri la viaţa privată nu reprezintă o noutate şi nici măcar nu sunt o caracteristică unică a politrucilor noştri.
De fapt, nimic nou sub soare. În SUA, stat considerat a fi democraţie arhetipală, candidatul Obama a fost dur atacat de rivalii săi politici. Republicanii au comentat despre originea lui rasială - că e ”negru” - i-au pus sub semnul întrebării locul de naştere - dacă nu s-ar fi născut pe teritoriul american, ar fi pierdut dreptul să candideze - precum şi religia, bănuindu-l că ar fi musulman. Obama a demontat aceste acuzaţii, însă ele rămân dovezi elocvente că în lupta politică, până şi în marile democraţii, aproape totul este permis.
În presa românească au apărut, grăbit şi superficial, atitudini ”politically correct” care au criticat vehement atacurile la familie şi credinţă religioasă.
Într-o anumită măsură, astfel de lovituri ”sub centură” sunt expresia unor mentalităţi primitive şi nu pot fi acceptate într-o competiţie electorală democratică şi civilizată.Totodată, ne dovedesc faptul că politicienii noştri sunt incapabili să se prezinte în faţa electoratului cu teme de dezbatere de interes naţional, cu proiecte de ţară şi soluţii la probleme noastre, le este mai lejer să se certe ca în mahala.
Totuşi, viaţa privată a candidaţilor pentru funcţia de Preşedinte al Republicii rămâne, oricât s-ar împotrivi activiştii lui ”politically correct”, un subiect deosebit de atractiv pentru electoratul românesc. Absenţa din discursul public al candidaţilor a programelor politice inteligente - prin care aceştia să facă dovada că au înţeles la ce funcţie candidează şi că ştiu cum să folosească această funcţie în interesul nostru - creşte importanţa subiectelor legate de viaţa privată a candidaţilor. (articol integral -aici-)

marți, 7 octombrie 2014

Un articol despre Căminul pentru Persoane Vârstnice din Craiova

Am fost trimis de Biserică să slujesc bolnavii din Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova acum aproape 6 ani. De peste un an și jumătate slujesc și bătrânii din Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova. Am descoperit cu bucurie un articol în presa locală despre progresele făcute în renovarea acestui Cămin, dar și despre perspectivele amenajării spațiului verde din jurul bisericuței ridicate de familia Peca în incinta Căminului. 


Vă ofer spre lectură articolul care ne arată că în România se pot întâmpla și lucruri bune:

Căminul de bătrâni, de nerecunoscut


Începute în luna ianuarie, lucrările de reabilitare a Căminului de bătrâni se apropie de final. Șantierul va lăsa în urmă un complex de clădiri aproape de nerecunoscut pentru cei care i-au trecut pragul nu mai târziu decât anul trecut. Dormitoarele persoanelor internate aici au fost refăcute până la ultimul strat de tencuială și sunt mobilate cu paturi, noptiere și dulapuri nou-nouțe. Fiecare cameră are grup sanitar propriu, iar pe fiecare scară de bloc existăși câte un cabinet de consultații. Conducerea căminului se confruntă acum cu o avalanșă de cereri din partea persoanelor care își doresc să părăsească azilele private pentru un pat la centrul de pe „Tabaci”.




În două săptămâni, conducerea căminului va începe să amenajeze și curtea instituției. În partea din față, va fi creată o parcare pentru vizitatori, urmând ca tot spațiul rămas liber să fie folosit pentru recreerea bătrânilor. Directorul Vașli Giurcă are în plan să construiască, în curtea interioară, un chioș din lemn, de dimensiuni mari, în care beneficiarii să se poată relaxa. „Vom face o curte frumoasă, cu multe băncuțe și verdeață. Eu doresc să îi întreb și pe beneficiarii noștri cum ar vrea ei să arate această curte fiindcă ei sunt cei care stau cel mai mult aici, de primăvara și până toamna târziu. Dar o să fie ceva foarte frumos, care o să se îmbine cu biserica pe care o avem tot aici, în curtea noastră”. Bisericuța a fost ridicată de Mitropolia Olteniei pentru bătrânii care sunt cazați în acest cămin și urmează să fie și ea sfințită. (articol integral în Cuvântul Libertății)

***
Foto: Cuvântul Libertății și arhiva personală