vineri, 14 iunie 2013

Ce urmăreşte Traian Basescu prin declaraţiile sale despre monarhie?

 
Presedintele Republicii, domnul Traian Basescu a lansat o teribila provocare taberei USL, anuntand ca a demarat procedura de convocare a unui referendum pe tema Parlamentului unicameral si a restrangerii numarului de parlamentari la 300.
In context, Presedintele a facut cateva afirmatii deosebit de interesante despre problema formei de guvernamant in statul roman.

Desi personal nu am incredere in politicianul Traian Basescu si totodata ma numar printre membrii miscarii pro-monarhiste, adica sunt in tabara neprietena republicanismului afisat de Presedinte, incerc sa patrund dincolo de aparente, pornind de la prezumtia de nevinovatie, si va propun sa meditam asupra catorva dintre ideilor domniei sale.

Traian Basescu: "Monarhistii eu cred ca sunt 15%-18% in momentul de fata si va pot spune ca am discutat mult cu consilierii, ne-am oprit in legislatie. Eu am avut tentatia sa adaug la a treia intrebare sau a patra. Una era legata de introducerea votului prin corespondenta si a doua daca sunteti de acord cu un regim de monarhie".

In contextul in care nu exista un sondaj de opinie cu adevarat obiectiv, nu putem afirma cu precizie daca monarhistii romani reprezinta doar 15%-18% din totalul cetatenilor cu drept de vot.

Concret, avem numeroase dovezi ale sustinerii si simpatiei tot mai mari de care se bucura Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei si Monarhia Constitutionala. O simpatie atat de mare incat inclusiv Traian Basescu a fost obligat, la un moment dat, sa reactioneze virulent, lansand acuzatii nefondate la adresa Regelui Romaniei. (articol integral AICI)

marți, 11 iunie 2013

”Constituţia lui Radu cel Frumos” şi ”Referendumul lui Băsescu”




Am avut dreptate, din nefericire, atunci când avertizam, într-un articol anterior, despre existenţa pericolului ca familia creştină să nu fie ocrotită de viitoare Constituţie, iar solicitarea Patriarhiei Române ca familia să fie definită ca formată dintr-un bărbat şi o femeie, să rămână fără efect, ca o lovitură de bici aplicată mării.

Marţi, 11 iunie 2013, onorabilii membri ai Comisiei parlamentare pentru modificarea Constituţiei au reanalizat şi au respins amendamentul Art. 48 (1) care preciza că: ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.”

Acum câteva zile, acest amendament a fost admis. Mulţi creştini şi membri ai ierarhiei clericale bisericeşti s-au bucurat, crezând că s-a obţinut o victorie definitivă, că Patriarhia Română are o mare putere de convingere asupra clasei politice româneşti. Bucurie vremelnică şi nejustificată, atitudine superficială! Defel surprinzător, Comisia parlamentară a renunţat la consacrarea familiei naturale - formată din bărbat şi femeie - în textul viitoarei Constituţii a României şi probabil, a cedat la presiuni venite atât din partea organizaţiilor LGBT din România şi mai ales, din străinătate, cât şi de la persoane care sunt adepte ale homosexualităţii şi ocupă poziţii de influenţă, eventual de decizie în politică, în mediul de afaceri, în ambasade străine şi structuri pan-europene.

”Constituţia a lui Radu cel Frumos” - domnitor bănuit că ar fi câştigat tronul Ţării Româneşti datorită calităţii de favorit-amant al sultanului Mehmed al II-lea, cuceritorul Bizanţului - va fi darul otrăvit pe care îl pregăteşte naţiunii române majoritatea USL din Parlamentul României, o ceată de politicieni rătăciţi care au renunţat să-şi asume ocrotirea familiei naturale, ignorând credinţa creştină, împărtăşită de peste 90% dintre cetăţenii români şi lăsând uşa întredeschisă pentru oficializarea cuplurilor de homosexuali, iar mai apoi, urmând planul deja în curs de implementare în unele ţări ”avansate” ale lumii, pentru adopţia de copii de către ”familiile” homosexuale. (articol integral AICI)

vineri, 7 iunie 2013

Biserica lui Hristos şi Cetatea lumească – o relaţie care necesită politici publice bisericeşti ferme şi curajoase



Lupta purtată în Comisia de revizuire a Constituţiei pentru apărarea familiei tradiţionale creştine reprezintă o lecţie de la care noi, creştinii trebuie să învăţăm măcar un lucru: pădurea românească arde mocnit de peste două zeci de ani şi focul poate fi oprit doar dacă mobilizarea noastră va fi totală, fără odihnă şi fermă, fără să acceptăm compromisuri sau orice fel de căderi de la credinţa noastră în Hristos.

Intensa dezbatere privind cuprinderea în conţinutul viitorei Constituţii a garantării nedescriminării sexuale şi a definirii familiei ca fiind compusă din bărbat şi femeie, a determinat Biserica Creştină să se implice pentru a apăra familia tradiţională în faţa pericolului posibilei legalizări a căsătoriilor homosexuale.

Reacţia imediată şi fermă a Patriarhiei Române, susţinută mai puţin vocal, oarecum timid şi de alte culte creştine din România, a determinat adoptarea unui amendament care stabileşte că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie. Biserica Ortodoxă Română înregistrează o victorie notabilă, determinând viitoarea Constituţie să garanteze conţinutul creştin şi natural al familiei, însă lupta este departe de a fi câştigată. Numeroase probleme morale grave afectează Cetatea românească, situaţia de rătăcire a Naţiunii Române solicită Bisericii să adopte şi să implementeze politici publice care să fie atât complementare celor ale statului, cât şi, dacă urmarea lui Hristos o cere, contrare şi potrivnice unor decizii necreştine luate de diferiţi actori politici şi guvernamentali din sfera puterii de stat.

Din lista de probleme care necesită şi intervenţia Bisericii trebuie amintite – regresul demografic sever, sărăcia şi corupţia. Învăţătura Bisericii, permanent promovată fie prin predicile preoţilor, fie prin activităţile filantropice şi educaţionale din centrele eparhiale, cuprinde referiri şi mai ales, soluţii pentru oricare dintre aceste probleme. La nivelul Patriarhiei s-au făcut şi se fac eforturi pentru a conferi o dimensiune naţională acţiunilor bisericeşti. Prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, anul 2011 a fost consacrat Sfântului Botez şi Sfintei Cununii, iar anul 2013 a fost declarat Anul Omagial Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Prin aceste evenimente-cadru, Biserica a încercat pe de o parte, să sublinieze importanţa naşterii de prunci, a Botezului şi a Cununiei, adică a familiei creştine, iar pe de altă parte, să promoveze imaginea conducătorului politic de elită creştină.

Eforturile Bisericii nu au determinat însă o ameliorare a situaţiei. Astfel, în 2011, rata căsătoriilor în România – conform Eurostat – a fost de 4,9 / 1000 locuitori, în scădere evidentă faţă de 5,4 / 1000 locuitori în 2010 şi 6,3 / 1000 locuitori în 2009. Implicit, scăderea numărului de căsătorii civile determină şi scăderea numărului de Cununii oficiate în bisericile noastre. (articol integral AICI)

luni, 3 iunie 2013

Vizita ASR Principele Nicolae în Județul Dolj – punte peste veacuri între trecutul glorios al Casei Regale Românești și nădejdea în restaurația Monarhiei Constituționale



Ziua de vineri, 30 Mai 2013, va rămâne în amintirea noastră ca o zi de însemnătate istorică. Majestatea Sa Regele Mihai I al României a primit titlul de ”Cetățean de onoare” al orașului Craiova, înaltă distincție care a fost înmânată de Primarul Craiovei, doamna Lia Olguța Vasilescu, Alteței Sale Regale Principele Nicolae, reprezentantul și nepotul Majestății Sale, în cadrul ședinței solemne a Consiliului Local Craiova.

Cuvântul de învățătură rostit de Înaltpreasfinția Sa Dr. Acad. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, al cărui mesaj a fost cel al bucuriei în Hristos pentru toate câte primim de la Dumnezeu, a binecuvântat întreaga adunare solemnă, luminând sufletele celor prezenți la ceremonie.

Majestatea Sa Regele Mihai I al României a primit Titlul de Cetățean de Onoare al Craiovei în semn de recunoştinţă pentru complexa sa personalitate, pentru eforturile întreprinse de-a lungul istoriei pentru a menţine România liberă, pentru loialitatea pe care a arătat-o poporului român, pentru propriul sacrificiu, pentru toate activităţile şi proiectele sale care au promovat imaginea pozitivă a ţării noastre şi îndeosebi pentru contribuţia adusă la dezvoltarea oraşului nostru.” Prin acest gest public, Primăria și Consiliul Local Craiova exprimă recunoștința pe care o au față de Casa Regală a României acei locuitori ai Craiovei care au înțeles că orașul nostru își datorează trecutul glorios Regilor României, inclusiv și mai ales, Majestății Sale Regele Mihai I.

Momentul de intensă emoție a fost intonarea Imnului Regal al României, în interpretarea corului Filarmonii Oltenia, care a răsunat în spațiul unei instituții publice craiovene la peste șase decenii de la abdicarea forțată a Regelui Mihai I, sub amenințarea și șantajul guvernului comunist condus de Petru Groza. (articol integral AICI)

 ***

Video - Gazeta de Sud