joi, 28 iunie 2012

Ingredientele haosului neconstituțional - Constituția, CCR, Băsescu și Ponta

Vă ofer, ca lectură de seară, un articol pe care l-am publicat în comunitatea media Ziare.com având ca subiect conflictul Băsescu-Ponta pentru reprezentarea României la Summit-ul Consiliului European de la Bruxelles. Lectură cu folos!

Ingredientele haosului neconstituțional - Constituția, CCR, Băsescu și Ponta

Miza luptei pentru reprezentarea Romaniei la Summit-ul Consiliului European din 28-29 iunie 2012 se constituie nu doar din dorinta arzatoare de satisfacere a orgoliilor personale pe care le au cei doi politruci romani implicati - Basescu si Ponta, ci si din interesele continentale care se vor confrunta la Bruxelles. 

Doua viziuni total diferite despre viitorul imediat al Uniunii Europene vor influenta puternic dezbaterile din aceste zile. Viziunea socialista, promovata de Presedintele Frantei, socialistul Francois Hollande, care urmareste relaxarea masurilor de austeritate, spre beneficiul clasei de mijloc europene si viziunea liberala a Cancelarului Germaniei, Angela Merkel, care doreste inasprirea masurilor de austeritate si de reforma structurala pentru disciplinarea acelor natiuni europene doritoare sa consume mai mult decat pot sa produca.

Prin apartenenta lor politica, Basescu si Ponta sunt in tabere diferite, participarea oficiala a... (articol integral AICI)

miercuri, 27 iunie 2012

Un procuror general pentru liniștea noastră

Vă ofer spre lectură un articol pe care l-am publicat în comunitatea media Ziare.com având ca subiect afirmațiile făcute de dna Laura Codruța Kovesi, Procurorul General al Republicii, la ședința CSM de marți, 26 iunie 2012. Lectură cu folos!


Un procuror general pentru liniștea noastră

"Reactiile avocatilor lui Adrian Nastase prejudiciaza autoritatea judecatoreasca. In ultima perioada, suntem acuzati mereu ca facem dosare politice si tin sa reamintesc ca cercetarile din dosarele noastre au vizat toate zonele politicului si persoane din absolut toate partidele.

Este punctul in care si CSM trebuie sa dea un semnal foarte clar din acest punct de vedere. Eu nu stiu niciun politician sa fi dat telefon sa fi zis: faceti dosar lui X, faceti dosar lui Y", a declarat Laura Codruta Kovesi, procurorul general al Romaniei, in cadrul sedintei de marti a Consiliului Suprem al Magistraturii.

O declaratie dura, fara precedent in analele justitiei romanesti postdecembriste, facuta in contextul controversatului caz penal Adrian Nastase. O declaratie care merita toata atentia presei, dar si a specialistilor in drept, pentru ca... (articol integral AICI)

marți, 26 iunie 2012

Adrian Năstase – laşitatea orgoliului

Vă ofer spre lectură un articol pe care l-am publicat în regionalul SĂPTĂMÂNA ÎN OLTENIA (ediția 25 iunie-01 iulie 2012), coordonat de prietenul meu, jurnalistul și scriitorul Mihai Firică. Lectură cu folos.

 

Adrian Năstase – laşitatea orgoliului

Adrian Năstase nu este un erou, el este un laş! Această constatare nu reprezintă vreo recunoaştere a victoriei inamicilor lui politici din PDL, mulţi dintre aceştia meritând de fapt să împartă celula cu fostul prim-ministru. Aici nu discutăm despre conspiraţiile politice, ci despre gestul grav pe care l-a comis un om aflat la ceas de încercare. O logică simplă, a bunului simţ, dar şi a credinţei creştine pe care majoritatea românilor şi-o asumă la fiecare recensământ, ne determină să susţinem că încercarea lui Adrian Năstase de a se sinucide este un act de laşitate şi deopotrivă, de extrem egoism. 

În vremurile sale de glorie, Adrian Năstase a fost cuprins de beţia puterii. Ex-activistul comunist Ion Iliescu i-a pus porecla „Arogantul”, sintetizând într-un singur cuvânt toată urâciunea orgoliului nemărginit. Acest orgoliu l-a trădat pe Năstase şi l-a determinat să încerce să-şi curme viaţa cu un pistol. Am auzit că apărătorii domnului Năstase susţin că a fost umilit, prin modul cum a fost realizată arestarea şi că această umilinţă l-a făcut să pună mâna pe armă. Orice arestare este umilitoare, însă o conştiinţă curajoasă va înfrunta momentul, iar dacă această conştiinţă este şi curată, aşa cum susţine domnul Adrian Năstase că ar fi nevinovat, cu atât mai mult va căuta să lupte până când adevărul va ieşi la lumină.

Adrian Năstase refuză, îmbolnăvit fiind de un nemăsurat orgoliu, să accepte că... (articolul integral AICI)

marți, 19 iunie 2012

Râsu’-plânsu’ pe burta goală...

Vă ofer spre lectură un articol pe care l-am publicat în regionalul SĂPTĂMÂNA ÎN OLTENIA (ediția 18-23 iunie 2012), coordonat de prietenul meu, jurnalistul și scriitorul Mihai Firică. Lectură cu folos.


Râsu’-plânsu’ pe burta goală...

Românii şi-au ales dregătorii cetăţilor şi judeţelor. Nimic surprinzător, USL s-a umflat, transformându-se din timida broscuţă de opoziţie în ditamai taurul comunal. PDL a pierdut lamentabil, din dulău de casă mare degenerând la rang de maidanez de mahala şi rămâne agăţat într-o periculoasă pendulare între dispariţie şi supravieţuirea pe centura vieţii politice. Vedetele „portocalii” de ieri, ca Elena Udrea, Roberta Anastase, Emil Boc sau Ioan Oltean, cad în dizgraţia colegilor de partid care acuză că eşecul în alegeri a fost provocat de incompetenţa şi impertinenţa fostei elite conducătoare a PDL. Doar Traian Băsescu tace în palat, manifestând, deocamdată, un dezinteres total faţă de soarta foştilor slujitori şi pare a fi mai preocupat de propria supravieţuire politică, grav ameninţată de probabilitatea suspendării şi ulterior, de ce nu, de apariţia unor oarecare dosare în Justiţie. Sintetizând, în termeni fotbalistici: USL–3 / PDL–0!

În tabăra USL, euforia victoriei se stinge şi este treptat înlocuită de târguiala balcanică între parteneri la împărţeala funcţiilor în administraţia locală abia cucerită. Găşti locale şi regionale care se concurau pentru accesul la resursele bugetare sunt obligate acum, cu ordin ”de sus”, să... (articolul integral AICI)

duminică, 17 iunie 2012

Statistici și sfaturi pentru pastorul europarlamentar Laszlo Tokes

Vă ofer spre lectură un articol pe care l-am publicat în comunitatea media Ziare.com având ca subiect combaterea aberațiilor propovăduite de pastorul europarlamentar Laszlo Tokes despre asa-zisa "politică ortodoxă de colonizare a Transilvaniei". Lectură cu folos!



Statistici si sfaturi pentru pastorul europarlamentar 

Laszlo Tokes


Afectat tot mai puternic de scaderea popularitatii sale in randul comunitatii maghiare din Romania si pandit de pericolul intoarcerii in anonimatul slujirii la parohie, pastorul Laszlo Tokes lanseaza de la tribuna functiei de europarlamentar roman un nefericit si penibil atac impotriva statului pe care il reprezinta si a Bisericii Ortodoxe Romane, cultul majoritar al natiunii romane.
Spune pastorul Laszlo Tokes: "Politica de asimilare a maghiarilor in Romania se continua, de 92 de ani incoace, prin privarea noastra de drepturi colective, prin diferite legi - de exemplu in invatamant, prin sustinerea acelor imprejurari anormale, incat nu putem redobandi cele peste 1.000 de scoli foste confesionale sau sustinerea in continuare a scolilor mixte. E in derulare o politica ortodoxa de colonizare, exista 2.000 de biserici ortodoxe construite in ultimii 20 de ani in Transilvania s.c.l.".

Daca am fi adeptii vulgaritatilor nationalistilor extremisti - ca "pastorul" politician Tokes sau "tribunul" Vadim - am incepe sa aruncam in capul europarlamentarului cu aberatii de aceeasi factura. Insa, cum suntem loiali ideii de dialog civilizat, european, vom oferi cateva date statistice care explica, in mod real (articolul integral AICI)

marți, 12 iunie 2012

România ca un joc de căluşari

Vă ofer spre lectură un articol pe care l-am publicat în regionalul SĂPTĂMÂNA ÎN OLTENIA (ediția 11-17 iunie 2012), coordonat de prietenul meu, jurnalistul și scriitorul Mihai Firică. Lectură cu folos.

România ca un joc de căluşari

Am ales şi am cules! Să ne spălăm cu ei pe cap şi să nu mai facem gură, că aleşii noştri sunt după chipul nostru. Acestea fiind zise, vă mărturisesc că nu despre alegerile locale doresc să vă scriu. Nu! Acest moment penibil în care poporul e chemat ”să aleagă” dintre mii de draci, pe drăcuşorii cei mai mici, nu merită comentat pe motiv de inutilitate. Cum ziceam, am ales şi am cules. Sănătoşi să fim, că le ducem noi pe toate!

Totuşi, există speranţă! Oricât de nevolnici ar fi conducătorii acestui neam, întotdeauna rămâne în români o picătură de nădejde din care, mai devreme sau mai târziu, va renaşte izvorul demnităţii noastre. Am descoperit acest adevăr în sâmbăta premergătoare zilei de votare. Mă aflam, împreună cu Diana, soţia mea, în mica, dar pitoreasca piaţă de cartier. Calculele făcute cu privirile coborâte pe lista de cumpărături, parcă mai lungă decât valoarea banilor din portofel, au fost întrerupte deodată de un sunet puternic de acordeon. În mijlocul pieţei, printre tarabele pline de cartofi, varză, ceapă şi alte roade al satului românesc, răsăriseră, parcă din neant, căluşarii! 

Au început să danseze fără vreo prezentare, fără vreun anunţ. Stegarul ţinea jocul, iar ceilalţi bărbaţi ai trupei... (articolul integral AICI)

* * *

sâmbătă, 9 iunie 2012

Să nu-i votaţi!

Vă ofer spre lectură un articol pe care l-am publicat în regionalul SĂPTĂMÂNA ÎN OLTENIA (ediția 04-10 iunie 2012), coordonat de prietenul meu, jurnalistul și scriitorul Mihai Firică. Lectură cu folos.

SĂ NU-I VOTAȚI!

Duminică, 10 iunie 2012, vom merge să ne alegem primarii, consilierii locali, consilierii judeţeni şi preşedinţii consiliilor judeţene. Vom transfera dreptul nostru de a ne administra comunitatea acestor semeni ai noştri, care, cel puţin teoretic, vreme de patru ani trebuie să ne reprezinte interesele, să ne facă viaţa mai bună. Când vom fi în cabina de vot, singuri, cu votul în faţă, vom avea puterea supremă. Dacă vom folosi această putere supremă în mod cinstit, fără compromisuri ruşinoase şi fără să ne vindem conştiinţa, atunci ne va fi bine. 



Nu-i votaţi pe cei care au fost în demnităţi publice ca primari, consilieri, preşedinţi de consiliu judeţean, parlamentari sau funcţionari publici şi au furat, au batjocorit, au trădat comunitatea voastră! Nu-i votaţi pe cei care au făcut afaceri suspecte cu statul, cu guvernul, cu primăria, îmbogăţindu-se în câţiva ani cât alţii într-o viaţă, iar acum vin să vă ceară votul! Nu-i votaţi pe cei care au promis că vă vor aduce bunăstare şi v-au adus doar sărăcie! Nu-i votaţi pe cei care sunt imorali, care fură de la gura copiilor celor mulţi pentru a oferi familiei lor o bogăţie nemeritată! Nu-i votaţi pe cei care... (articolul integral AICI)